tylne łapki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

hipo

07 sierpnia 2007, 09:50

Witam,
od mniej wiecej roku (do tego czasu gdy zachorował na babeszjozę) trzęsą mu się tylne łapki gdy leży, a ostatnio nawet gdy siedzi.
Przy okazji szczepień, wspomniałam o tym weterynarzowi, jednak ten, polecił podawanie przez tydzien witamin. Po jakims czasie podawania ich drżenia były słabsze i po kilku sekundach przestawały się trząść nóżki. Po ok. 2 tyg podawania witamin drżenia się nasiliły i tak jak pisałam wcześniej, występują też czasem gdy siedzi. Dowiedziałam się, że niezbędne będą badania: morfologia, biochemia oraz jonogram. Chciałabym się dowiedzieć, co lekarz z tego forum o tym sądzi. Dodam, że pies ten ma 2 lata, jest karmiony karmą Brit Adult, ostatnio nie chorował poważnie, jedynie rok temu na babeszjozę.
Pozdrawiam
Gość

07 sierpnia 2007, 10:24

dodam, że jak drżenia się nasiliły, to przestałam podawać witaminy,

Chciałabym się też zapytać, w jaki sposób pobiera się krew dla psów? ponieważ, mój pies strasznie się wyrywa gdy daje się mu np. zastrzyki i boję się, że nie będzie jak pobrać od niego krwi, a co gorsza, może coś mu się stac, gdy będzie się wyrywał, podczas, gdy będzie miał pobieraną krew
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 sierpnia 2007, 00:48

nt. tego drżenia niewiele Ci powiem, bo takiego psa trzeba dokładnie zbadać. Mogą to być sprawy niedoborowe nawet po przechorowaniu tak poważnej choroby. Krew u psa pobiera się z którejś z łapek , można na jednej z żył szyjnych.
Gość

28 sierpnia 2007, 08:58

byłam z nim u weterynarza i poradzono podawac witaminy z grupy B poniewaz, najwyrazniej ma on tak po przebytej chorobie,
gdzies czytalam, ze niedobory witaminy B5 (lub B2, nie pamietam dokladnie) moga spodowowac zachamowanie zwrostu, skoro moj pies chorowal na babeszjoze gdy mial 8 miesiecy, to czy moglo to sie przyczynic do tego, ze wyrosl mniejszy, niz powinien? jesli tak, to czy jak uzupelni sie te niedobory, to czy jest szansa, ze piesek troche podrosnie, gdy nawet jesli teraz ma 2 lata?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 sierpnia 2007, 20:05

ciężka choroba w okresu wzrostu ma wpływ na rozwój psa. W wieku 2 lat już niestety nie nadrobi niedoborów wzrostu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje