Z jakieś dwa tygodnie temu do mojej babci na wsi przybłąkała się suczka. Rasa owczarek podhalański. BYła wychudzona, miała brzydką sierść, przygryzione ucho. Ktoś karmił jaą samymi kościmi i dlatego ma brzydkie żeby (tak mówił weterynarz). Nie była w najlepszym stanie. Wziełam ją do mnie, do Bełchatowa. Nazwaliśmy ją Wena. Ma 1,5 roku. Kupujemy jej dobrą karme (suchą, i tą taką w puszce), dajemy różne kostki do gryzenia, gotujemy ryż (dajemy jej rozgotowany). Kupiliśmy jej miseczke, mamy zamiar kupić bude. Przez te dwa tygodnie zrobiła sie o wiele piękniejsza. Ogólnie jest kochanym psiakiem. Chce się bawić. Raczej nie wpuściłaby nikogo do domu. Jest "cięta" na obcych ludzi, ale nie ugryzłaby chyba. Siedzi zawsze przy drzwiach. Nie oddalibyśmy jej za nic na świecie. Ostatnio babcia opowiadała, że znowu ktość wyrzucił koło ich domu jakiegoś psa. Też owczarkja podhalańskiego. Ino bardziej zadbanbego. Ktoś mu rzucił chleb, wode i ogólnie ma takie legowisko. Jest bardziej agresywny niż nasza Wena. Nie wzieliśmy go, bo na podwórku może być tylko jeden pies. Tak lubią owczarki podhalańskie. Że one są przywódcami. Że musi być jeden.
Wzieliśmy Wene do weterynarza. Dał jej jakieś 4 tabletki na odrobaczywianie, zastrzyk przeciw wściekliźnie i parowriwozie. Uszko jej się zagaja.
Moje pytania:
1. Czemu ktoś wyrzuca takie ładne psy (owczarki podhalańskie) ? Są one przecież bardzo rzadką rasą.
2. Mimo odrobaczywiania zauważyłam w kupkach naszej Weny jakieś larwy. Co to moze być ?
3. Kiedy zaszczepić ją przeciwko nosówce ?
4. Czasami Wena jakoś dziwnie pokrzękuje, albo robi "apsik" (sporadycznie, ale czasem tak robi). Co to moze być ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Owczarki Podhalańskie
aha i Wena troche brzydko pachnie i wylizuje sobie pupe dosć często co mnie niepokoi. Coi to moze być ?
Także w oczach ma pe.łno ropy czy coś w ten deseń.
Także w oczach ma pe.łno ropy czy coś w ten deseń.
ad 2 . zbadaj kał
ad. 3 2-3 tyg od ostatniego szczepienia , amoże już była szczepiona bo z reguły używa się szczpionek poliwalentnych a piszesz , że była szczepiona przeciwko parwo.
ad 4. Należałoby się jej przyjrzeć zwłaszcza drogom oddechowym. Może to jakaś infekcja.
ad. 3 2-3 tyg od ostatniego szczepienia , amoże już była szczepiona bo z reguły używa się szczpionek poliwalentnych a piszesz , że była szczepiona przeciwko parwo.
ad 4. Należałoby się jej przyjrzeć zwłaszcza drogom oddechowym. Może to jakaś infekcja.
za mało danych ale raczej nie podejrzewałbym. Najważniejszy objaw polidypsja, poliuria, ropne wypływy ( nie zawsze) , leukocytoza ( nie zawsze).
moja pani doktor objawy cukrzycy okreslila tak " pijesz wiadrami, sikasz wiadrami",niezbyt moze elegancko ale dla wszystkich zrozumiale.
tłumaczenie bardzo dobre łopatologiczne i to prawda.