Wyłamane pazury

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MonikaP

26 sierpnia 2007, 23:29

Witam! Mój pudel ma skłonności do wyłamywania pzaurów. Po ostatniej wizycie u weta okazało się, że po oczyszczeniu ze "złamańców" pozostały mu 2 całe pazurki. Dziś ... zaskuczał, pokrwawił i pozostał mu jeden. Mam pytanie o przyczynę i czy te pazury odrosną? Czy zawsze po takim złamaniu powinnam jechac do weta na kontrolę? Czy sama mogę cos zdziałać?(przemywanie itp.?) Martwię się, że te pazury juz nie odrosną i łapa nie bedzie miała naturalnej ochrony i wspomaganie przy bieganiu.
Pozdrawiam.
Monika
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 sierpnia 2007, 23:46

w jakim wieku jest pies , czym go karmisz?
MonikaP

27 sierpnia 2007, 16:15

Pies ma 3 lata. Od szczeniaka gotuję mu mięso ( kury, indyki, wołowe) z makaronem lub płatkami kukurydzianymi, owsianymi + gotowane jarzyny, czasem pije mleko , nie chce jeść jajek ani nic suchego (próbowałam różne karmy). Od ostatniej wizyty u weta daję mu jeszcze witaminy.
Monika
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 sierpnia 2007, 00:24

kiedy była ta wizyta?
MonikaP

28 sierpnia 2007, 12:28

Wizyta... około 4 tygodnie temu. Czy te pazury odrosną? Jak powinnam się zachować gdy pies złamie kolejnego pazura (po ostatnim wyłamaniu nie byłam jeszcze u weta ... a pies liże tą łapę...)?
pozdrawiam .... i podziwam pasji zawodowej.
Monika
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 sierpnia 2007, 20:03

tak odrośnie 2-4 miesiące, zawsze powyłamaniu pokaż psa lekarzowi, który usunie uszkodzonego paura i zapobiegnie infekcji tworzywa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje