Owczarek który się drapie
-
- Kontakt:
Panie Doktorze, mam następujący problem- mój owczarek niemiecki strasznie się drapie od kilku dni. Do tego wygryzuje sobie miejsca na brzuchu, grzbiecie i ogonie. Nie ma pcheł, a samo drapanie wystąpiło po tym jak wykąpałam go po remoncie. Zaczął nieładnie pachnieć, praktycznie od samej kąpieli i strasznie się drapie. Porobiły mu się od drapania małe strupki na brzuchu. Wiem że powinnam udać się do lekarza, ale mój pies to straszny histeryk i właściwie jestem pewna że lekarz nie będzie w stanie obejrzeć brzucha psa. Za każdym razem kiedy udaję sie z psem na szczepienie, Pan Doktor musi wyjść z gabinetu i przy 3 osobach trzymających psa daje mu zastrzyk. Pies nawet nie wejdzie do gabinetu- i nie ma to związku z konkretnym gabinetem- po prostu wyczuje zapach, wycofuje się, zapiera i piszczy. Nie wiem czemu tak strasznie boi sie weterynarzy, ale jest to faktem. Próbowaliśmy w konsultacji z loekarzem przed wizytą dawać mu luminal na uspokojenie ale również nie dawało to skutku, bo w lecznicy mobilizował resztki sił- robił histerię, a potem ledwo mógł wrócić do domu. Czy jest jakiś sposób żeby spróbować czegoś w domu, przed udaniem sie do lekarza? Podejrzewam również, że ponieważ mój pies jest strasznie histeryczny to drapanie może być na tle nerwowym- ponieważ wyjechałą moja siostra, ale to nie tłumaczyłoby zapachu. To bardzo silny zapach, jakby moczu. Myślę że może to być związane z hormonami, ale nie mam pewności. Poproszę o poradę.
niestety bez obejrzenia ani rusz. W takim wypadku trzeba zdecydować się na wizytę domową lekarza i prawdopodobnie zbadać skórę psa w premedykacji lub w dużej dawce przeparatów uspokajających.
-
- Informacje
-