chory pies ?
Witam nie moglem za bardzo z precyzowac tematu wybaczccie ale mam taka prosbe potraktujcie to powaznie i napiszcie naprawde to co wiecie na temat tych obiawow a mianowice moj piesek ostatnio cos zaczal duzo pic i jak wiadomo czesto sika tzn moze to opisze np gdy rano wyjdzie na dwor to tak jak nigdy nie sikal ponad 30 sekund za jednym razem to teraz potrafi postac z 2 minuty i co mnie dziwi mianowicie to ze czytalem na temat chorob nerek ale moj pies duzo pije jak przychodzi z dworu i zazwyczaj wieczorem i w nocy w dzien nie goni go tak do miski z woda je normalnie moze to przez sztuczna karme ? je zazwyczaj miesa nic innego nie ruszy tzn serca kurczaka itp rzeczy a pije wode przewaznie przegotowana nie z kranu a i jeszcze jedno jaka pogoda jest to kazdy widzi to jak wyjdzie na dwor chodzi z otwarta morda a siersc ma krotka i raczej nie powinien chyba otwierac tej buzki no i wlasnie jak przyjdzie przewaznie wieczorem z dworu to zaczyna chlac wode w dzien duzo nie pije tak normalnie z gory dziekuje aaa ma z 12-13 lat nie licze mu lat aa i moze jeszcze napisze ze jak jest cieplo to chodzi ponad godzine po dworze i sie nie meczy to taki znow staruszek z niego nie jest.
To nie musi być objaw chorobowy, ale jak słyszę że zwierzak dużo pije i dużo sika to przychodzi mi do głowy albo cukrzyca, albo nerki. Dlatego przede wszystkim złapałabym te siuśki i dała do badania. Może już samo to coś powie. A jak nie, to zostaje biochemia we krwi (cukier, mocznik, kreatynina) i już powinno być wiadomo co się dzieje .
witam dziekuje za odpowiedz poszedlem do weterynarza powiedzial mi ze to jez starszy pies i ma problem z zwieraczem i zeby nic z tym nie robic al eja cos mu nie wierze pytanie do weterynarzy czy jak pies nawet by mial problem ze zwieraczem poprostu juz by mial go nie wiem wyrobionego ? czy cos takiego? to to jest przyczyna tego ze pies duzo zaczal pic wody ? weterynarz powiedzial zebym mu po poludniu nie dawal wody sprobowalem ale chcial lezal przy misce nalalem mu pol miski pod wieczor i wyszedlem z nim na spacerek godzinny i juz wody nie dostal ale chcial przelezal cala noc pod miska wiem ze to jest okrutne ale jzu sam nie wiem co robic nie dal mi nawet skierowana na mocz ani tez nie chcial krwi pobrac nie wieem a mozna isc gdzies wykonac takie badania samemu ? to sie idzie do weta czy do przychodni ?
Wiesz co, dziwny ten Twój wet . Ja rozumiem, że można psu ograniczyć karmę jeśli się przejada i ma nadwagę. Ale ograniczać wodę???? Jeśli pies za dużo pije musi to mieć swoją przyczynę i trzeba ją znaleźć. Mocz można oddać do badania zarówno do weterynaryjnego, jak i ludzkiego laboratorium - kosztuje to od 8 - 15 zł. Jeśli robisz to odpłatnie żadne skierowanie nie jest konieczne .