Podejrzenie złamania kręgosłupa u psa
-
Witam. Chciałabym uzyskać poradę na temat pieska. Jest to york w wieku 13 lat. Piesek ma kamice moczową i jest po wyszyciu cewki. Jakis czas temu zupelnie przypadkiem wyczułam jak przy siadaniu pieskowi tak jakby strzyka w kręgosłupie. Odrazu udałam sie do weterynarza ,Pani doktor zrobila RTG i stwierdziła ze jest jakis stan zapalny i zeby udać sie do ortopedy co jak najszybciej zrobilam. Dostaliśmy zalecenie zeby zrobic tomografie komputerowa ponieważ ortopeda na podstawie RTG stwierdził ze kregoslup jest złamany , a Do tego czasu pieska trZymac w klatce . Dwa dni temu zostalo zrobione badanie w znieczuleniu ktore piesek bardzo ciezko przeszedł i ledwo sie wybudził. Dzis odebrałam wyniki ktore sa niejednoznaczne i zalecenie jest aby zrobic rezonans. Przyznam szczerze ze nie jestem przekonana co do tego badania ponieważ obawiam sie tego ze pies juz sie nie wybudzi z narkozy. Chcialabym aby ktos pomogl mi zinterpretować wyniki. Dodam ze piesek czuje sie dobrze , nic go nie boli , nie spadła w zaden sposob jego aktywność fizyczna i gdyby nie to strzykanie to nie wiedziałabym ze cos jest nie tak. Poniżej wstawię co wyszlo w badaniach moze ktos ma pomysl co dalej robic. „ Cechy niestabilności nieznacznej L7-S . Zmiana w odcinku lędźwiowym kregoslupa na wysokości L4-5 brak szpary miedzykregowej. Przebudowa struktury kostnej na wysokości płytek granicznych . Odczyn okostnej na wysokości szpary L4-5 na długości 15mm, nieznacznie bardziej zaawansowany w powierzchni dobrzusznej. Zmniejszenie znaczne światła otworów bocznych L4-5, ucisk na korzenie. Brak wzmocnienia pokontrastowego. Obraz wskazuje na zmiane zapalno-zwyrodnieniowa możliwa po urazie, możliwy stan po drobnym brzeznym pęknięciu L-4 płytki doogonowej . Nie uwidoczniono zmian w rdzeniu kręgowym. Możliwa martwica/Ew. Zapalenie rdzenia na wysokości opisywanej zmian”. Taki opis dostaliśmy. Wizyte u ortopedy mamy dopiero za miesiac dlatego chcialabym zapytac co ta diagnoza oznacza dla Pieska i jakie kroki podjąć? Czy jest możliwa rehabilitacja zeby w jakis sposob zahamować postępujący problem z kręgosłupem? Prosze o pomoc
-
Dzień Dobry,
Najlepiej będzie skonsultować się z ortopedą, który zaleci dalsze kroki.
Pozdrawiam,
lek.wet. K. Miechowska
Najlepiej będzie skonsultować się z ortopedą, który zaleci dalsze kroki.
Pozdrawiam,
lek.wet. K. Miechowska