Notoryczne wypadanie sierści

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Suzi2020

08 kwietnia 2022, 17:36

Witam.
Szukam pomocy dla mojej suczki, skończyła właśnie 2 lata, jest to mieszaniec a'la jamnik z wilczurem. Jak miała 10 miesięcy została wysterylizowana. Od tamtej pory bardzo mocno wypada jej sierść i trwa to cały rok właściwie od tej sterylizacji do teraz nie było ani dnia żeby nie zostawiała po sobie garści sierści. Nawet jak się trzepie, to wygląda jakby padał śnieg. Robiłam jej badania krwi, badania hormonów i wszystkie wyniki ma według weterynarza bardzo dobre. Podawałam jej różne preparaty na wypadanie sierści na bazie biotyny cynku podawałam jej również olej z łososia bardzo dobrej jakości drożdże browarnicze i nic nie pomaga. Nie wiem jak mogę jej pomóc bo przez to wypadanie sierści mąż nie pozwala wchodzić jej do pokoi ani na łóżka musi non-stop siedzieć na swoim posłaniu. Dodam tylko że sierści jej nie ubywa ciągle ma bardzo gęstą i ładną. Czy to możliwe że taka jej uroda czy jednak jest coś co mogłabym jeszcze zbadać.
lek. wet. Karolina Miechowska

12 kwietnia 2022, 18:35

Proszę skonsultować to z dietetykiem oraz dermatologiem bywa, że wypadanie sierści jest jedynym objawem alergii/nietolerancji pokarmowej, efekty podawania suplementów na skórę widać czasami dopiero po 3 msc. stosowania. Stres również wpływa na kondycję i ilość wypadającej sierści być może będzie też potrzebna konsultacja behawioralna.

lek. wet. Karolina Miechowska
ODPOWIEDZ
  • Informacje