Chora wątroba i cukrzyca

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

JustynaLili

16 stycznia 2024, 23:13

Witam serdecznie. Moja 9 letnia suczka podupadła na zdrowiu. Ale od początku. Latem jakoś nie zwróciłam uwagę na to ile wody piła, usprawiedliwialam to tym że jest gorąco i to dlatego pije jak smok. Kiedy zrobiło się chłodniej i spędzała więcej czasu w domu to zauważyłam że pije strasznie dużo.myslalam ze jej to przejdzie. Kiedy mogła wypić miskę wody z miska udałam się do weta. Tam zalecili mierzenie cukru, okazało się że jest za wysoki.dodatkowo przestała jeść. Po badaniach lekarz stwierdził że wątroba jest chora i jest cukrzyca. Lądował w nią kroplówki z elektrolitami, jakieś sterydy. Dostałyśmy zalecenie diety wątrobowej i insulinę po 1 jednostce rano i wieczorem. Czy macie jakiś pomysł jak ja zachęcam do jedzenia? Jak próbuje ja nakarmić to odwraca głowę, więc na siłę pakuje jej ta Karme do pyszczka. Tak sobie pomyślałam że jak by zaczęła jeść to nabrałaby siły. Tak mi jej szkoda bo nie ma w niej żadnej radości. Wszyscy mówią że ona się męczy i powinnam ja uspac jednak ja jeszcze mam nadzieję że się uda.
Vet4u

25 stycznia 2024, 19:54

Dzień dobry!
Jeśli psiak ma takie problemy z apetytem, warto będzie skonsultować z lekarzem weterynarii celem uzyskania porady w zakresie żywieniowym. Być może należałoby rozważyć stymulatory apetytu.
Życzymy dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
ODPOWIEDZ
  • Informacje