Ja również chciałbym poprosić o poradę. Mam roczną suczkę rasy chow chow, która przed planowanym zabiegiem miała wykonane badania krwi podczas , których stwierdzono niski poziom amylazy.
wyniki z 23/10/07
AspAT 38,3 U/L
ALAT 25,8 U/L
Mocznik 7,9 mg/dl
Amylaza 251 U/L
Dodatkowo morfologia:
Hemoglobina 19,1
Haematokryt 49,8
Erytrocyty 7,42
Leukocyty 9,1
Płytki krwi 182
Po tych badaniach sunia dostała karmę Trovet HLD, po której 2 dni wymiotowała. Dodam, że wcześniej jadła Royal 32 Junior i nigdy nie było wymiotów; stolec był raczej miękki ale nie biegunki; miał intensywną woń.
Karmy Trovet nie skończyła, jadła tylko rozmiękczoną zupełnie plus Kreon 10000 raz dziennie. Miała przy tym codziennie burczenie w brzuchu i nabrzmienia. zmieniłam karmę na Royal Digestive Low Fat- pies ją chętniej je, ale burczenie czasami wystepuje.
W zeszłym tygodniu byłam z psiakiem na kolejnych badaniach i wynik amylazy podniósł się nieznacznie do 288 jednostek. Teraz daję 2 razy dziennie Kreon 10000 - do posiłku na wierzch miski by był jako pierwszy spożyty. Zamierzam jeszcze zmienić karmę na Royal Intestinal aby sprawdzić czy nadal będzie mieć pies wzdęcia i burczenie.
Zastanawiam sie jednak czy te wyniki i słaby wzrost poziomu amylazy są efektem choroby trzustki - zewnątrzwydzielniczy zanik trzustki? Czy póki co może się jeszcze okazać, że to chwilowe zachwianie? I dlaczego pies ma wzdęcia i tak mu wszystko po jedzeniu "pracuje" w brzuchu.
Proszę o informacje i poradę jakie jeszcze badania warto zrobić.
Niski poziom amylazy/ chora trzustka?
proszę zrobić badanie kału w kieruku strawności poszczególnych składników pokarmowych i obecności enzymów trawiennych , można dorobić lipazę.
Dziękuję za podpowiedź.
Czy orientuje się Pan czy takie badania można zrobić w lecznicy weterynaryjnej? Zadzwoniłam w Poznaniu do Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego z zapytaniem o koszt badania i powiedziano mi , że tam tego nie robią i nie wiedzą gdzie można zrobić.
Czy orientuje się Pan czy takie badania można zrobić w lecznicy weterynaryjnej? Zadzwoniłam w Poznaniu do Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego z zapytaniem o koszt badania i powiedziano mi , że tam tego nie robią i nie wiedzą gdzie można zrobić.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie żywienia przy problemach z trzustką, ponieważ miałam dzisiaj problemy z jedzeniem karmy przez psinkę. Czy mogę dodawać do karmy 9przeznaczonej dla trzustkowców ) odrobinę ryby, kurczaka lub mielonej wołowiny? Czy ewentualnie mogę zalać karmę wywarem z kury?
tak niektóre lecznice robią u nas w lecznicy to robimy bez problemu więc w takim mieście jak Poznań na pewno też. Co do tych dodatków mogą być bardzo chude , ale stopniowo powinny maleć jak się da.
Zapytam o amylazę i lipazę.
Jak rozumieć takie wyniki krwi u 13 letniej suczki:
alfa-amylaza 2280 U/l
lipaza 970 U/l
Dodam, że glukoza <40mg/dl.
Czytałam, że lipaza rozkłada tłuszcze a amylaza węglowodany, co oznacza przekroczenie normy? Czy np ma wpływ na takie wyniki ilość zjadanego tłuszczu, węglowodanów. czy przy takich wynikach trzeba leczyć trzustkę?
Jak rozumieć takie wyniki krwi u 13 letniej suczki:
alfa-amylaza 2280 U/l
lipaza 970 U/l
Dodam, że glukoza <40mg/dl.
Czytałam, że lipaza rozkłada tłuszcze a amylaza węglowodany, co oznacza przekroczenie normy? Czy np ma wpływ na takie wyniki ilość zjadanego tłuszczu, węglowodanów. czy przy takich wynikach trzeba leczyć trzustkę?
jakie objawy ma pies , o wyniki wskazują na problemy z trzustką .
Proponuję karmę ROYAL CANIN SENSITIVITY CONTROL, mój owczarek miał podobne problemy, wszystko się zmieniło na lepsze po zastosowaniu tej karmy. W jej składzie jest tylko 9% tłuszczy. Piesek nie musi otrzymywać kreonu. Pozdrawiam życzę powodzenia.
Kod: Zaznacz cały
Karolciu-a czy Twój pies miał jakieś objawy choroby, zrozumiałam, ze żadnych leków mu nie dawałaś, tylko te karmę-czy tak?
p. Doktorze -u suczki nie ma objawów, badanie krwi było kontrolne i przy okazji zrobiono te enzymy (wcześniej nigdy nie były robione)
p. Doktorze -u suczki nie ma objawów, badanie krwi było kontrolne i przy okazji zrobiono te enzymy (wcześniej nigdy nie były robione)
więc nic nie zmieniaj i powtórz badania za 3-4 tyg NA CZCZO
chrób może być cała masa. Książke można na ten temat napisać. Stwierdzamy je badając głównie poziom enzy,mów amylaza, lipaza i badaniem kału na strawność poszczególnych składników pokarmowych. Można badać też UsG, biopsja, laparotomia, laparoskopia, palpacyjnie okolica trzustki.
Panie Doktorze bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi. Zaintrygował mnie ostatni post na temat wykonywania badań na czczo - dot. enzymów trawiennych. Czy to jest wymóg? Mój pies miał już dwa razy takie badanie i za każdym razem było ono robione wieczorem, po pracy - więc śniadanie pies miał za sobą.
my zalecamy zawsze na czczo
Panie Doktorze, odebrałam wyniki kolejnych badań mojej (juz 13 -miesięcznej) suni i prosze o opienię na temat wyników:
Glukoza - 67,2 mg/dl
AspAT - 47,8 U/L
ALAT - 22,8 U/L
Amylaza (Diastaza) - 492,1 U/L
Białko - 6,2 g%
Morfologia -
Hemoglobina - 14,9
Haematokryt - 42,3
Erytrocyty - 6,43
Leukocyty - 12,3
Płytki krwi - 304
Z góry dziękuję za Pana opinię.