odrobaczanie szczeniaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

agyw@interia.pl

03 kwietnia 2005, 22:21

witam bardzo serdecznie
Od niedawna jestem posiadaczką słodkiego 10 tyg.pekińczyka.U hodowcy w 5 tyg.życia został zaszczepiony Euricanem ,wcześniej był 2x odrobaczany.Po 3 tyg.od ostatniego odrobaczania, juz u mnie,podałam mu kupioną u weterynarza tab.Paratex.Następnego dnia w odchodach, w całej swej krasie ,widoczny był robal,chyba glista. Zastanawiam się czy ta tabletka ukatrupiła wszystkie pasozyty ,czy możliwe jest ,że nie wszystkie osobniki dorosłe zostały wytępione.Czy preparat ten działa na wszystkie pasożyty potencjalnie zamieszkujące mojego pieska.Wcześniej odrobaczany był Systame(nie wiem czy poprawnie napisałam).Ale skoro był 2 razy odrobaczany to skąd ta glista? Po 3 dniach od podania 1/5 tab.paratexu(pies waży 1kg.)szczeniaczek znowu zaczął mieć drgawki,jakby czkawkę.Nie mogłam się skontaktować z weterynarzem ,więc sama podałam mu kolejną dawkę paratexu,podejrzewając,że nie wszystkie pasożyty padły. Czy domownicy narażeni są na zarażenie od pieska?Szczeniaczek załatwia się narazie, jeszcze ,w domu,a zdarza mu się zrobic kupkę w różnych miejscach. Ostatnia moja wątpliwosć dotyczy szczepień,w ksiązeczce zdrowia nie jest wyszczególnione,że był zaszczepiony od wścieklizny,czy do czasu drugiego szczepienia piesio może wychodzić na dwór?Przepraszam za przydługi post,ale musiałam o to wszystko zapytać. :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 kwietnia 2005, 22:29

przepraszam za długi czas oczekiwania tydzień nie mogłem być na forum. Szczenie musi Pani odrobaczyć jeszcze raz za 10 - 14 dni od pierwszej dawki. Jeśli pani zobaczy jeszcze pasożyty kolejna dawka znowu za 10-14 dni aż do skutku. To zarobaczenie może świadczyć, że zwierzę w ogóle nie było odrobaczane, odrobaczone zostało nieskutecznie lub jest - było narażone na bardzo łatwe zjedzenie jaj pasożytów. Państwo oczywiście, że są narażeni na zarażenie można więc: profilaktycznie odrobaczyć siebie, wykonać badania profilatyczne kału i w przypadku wyniku dodatniego odrobaczyć się. Co do kolejnych szczepień wszystko zależy gdzie Pani mieszka. Jeżeli w swoim domu i poza centrum dużego miasta po ogrodzie może biegać, jeśli miałby chodzić popod bloki to na razie lepiej aby przebywał w domu zależy to od możliwości ekspozycji szceniaka na patogenne wirusy. Paratex jest preparatem, który polecałbym szczaniakowi są mocniejsze od niego praparaty, ale jeżeli załatwia się lub wymiotuje z glistami jest to środek wystarczajacy.
agyw

10 kwietnia 2005, 17:32

Witam sedecznie
Bardzo dziękuję za odpowiedż.Nie mam niestety swojego ogrodu i wychodzę z psem do parku,czy wystarczy,że nie dopuszczam do jakiegokolwiek kontaktu szczeniaka z innymi psami?Czy patogenne wirusy mogą być w powietrzu? Szczeniak zaszczepiony został od:
parowiroza
nosówka
zakaż.zap.wątroby
kaszel psi
Do szczepienia zostały jeszcze 2 tyg. ,czy szczeniak musi siedzieć przez ten czas w domu?
Kolejna sprawa ,robak który był w odchodach miał kolor dżdżownicy nie zaś biały,ciągle się zastanawiam czy to glista?a jeśli nie ,to co?Kształt okrągły i długi.Odnośnie zaś domowników ,jeżeli człowiek jest żywicielem pośrednim i u niego nie rozwija się postać dorosła,to czy środki działające na glistę ludzką zadziałają?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 kwietnia 2005, 22:28

zwierze nie powinno wychodzić do parku, chodzi tu o kontakt z miejscami gdzie mogły się załatwiać chore zwierzęta lub nosiciele. Robaka, którego pani ospisuje to glista psia. Ludzkie srodki a przynajmniej ich większość działa na postacie larwalne pasyżyta, ale o szczegóły pytać swojego lekarza lub farmaceuty.
Gość

10 kwietnia 2005, 23:18

Panie Jarku
Bardzo serdecznie Panu dziękuję za odpowiedż.
Teraz trochę się boję ,bo wyprowadzałam pieska :((( Rzeczywiście było tam sporo śladów bytności innych psów, ale byłam nierozważna :( Co mogę teraz zrobić?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 kwietnia 2005, 22:40

nie panikować i dalej postępować jak powinno się postępować, przeszłości nie da się cofnąć. Cieszyć się pieskiem i jak najwięcej uczyć się jak dalej z nim postępować
calka22

11 maja 2005, 09:56

Witaj Jarku
Mam pytanie mam 5,5 miesieczną dobermankę oststni raz była odrobaczona 3 mieś temu kiedy tera zpowinna być odrobaczona i jakim preparatem najlepiej? Wazy teraz 29 kg i miezy 64 cm wzrostu
Pozdrawiam Aga i Gerda
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 maja 2005, 15:01

psa należy obowiązkowo odrobaczyć 2 razy w roku można odrobaczać co kwartał. Praparatów jest masa i proszę sugerować się tym co zaleca lekarz prowadzący.
Gość

20 grudnia 2014, 11:24

A po czym poznać , że pies/szczenie może być zarobaczone i trzeba działać ? Był odrobaczany niby dwa razy ale w razie czego na co zwracać uwagę ? Apetyt jest , kał czysty , wymiotów brak . Pytam o profilaktykę . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 grudnia 2014, 11:29

w wielu wypadkach nic nie zobaczysz. Czasami można zaobserwować z kałem wydalane pasożyty albo zwymiotowane pasożyty. Przy silnej inważji widzimy już ogólne zmiany rozwolnienie, wymioty, fatalny stan ogólny zwierzęcia, wychudzenie , brzydka okrywa włosowa, do skrajnych objawów wyniszczenia. Wszystko zależy także od pasożyta
Maltanka

20 grudnia 2014, 12:07

Gość pisze:A po czym poznać , że pies/szczenie może być zarobaczone i trzeba działać ? Był odrobaczany niby dwa razy ale w razie czego na co zwracać uwagę ? Apetyt jest , kał czysty , wymiotów brak . Pytam o profilaktykę . Pozdrawiam
To byłam Ja zapomniałam się zalogować :oops: .
Jarek pisze:w wielu wypadkach nic nie zobaczysz

Czyli bez paniki i szukania dziury w całym ? Nie ma żadnych niepokojących objawów to 2 razy do roku profilaktyczne odrobaczanie :) . Tak zrozumiałam dziękuję :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje