Mój labrador ostatnio strasznie linieje. Czy to normalne? Gubił sierść już na przełomie sierpnia i września - myślałem, że to już na zimę, później sierść przestała "lecieć", a teraz znowu. Czy psy mieszkające w domu z cenralnym ogrzewaniem są na to podatne?
Proszę o odpowiedź
Pozdrawaim Mirek
linienie
tak może się to zdarzać, jeśli nie ma ewidentnych zmian na skórze i zwierze się nie drapie obniżyłbym temperaturę w domu i podał preparat witaminowy wzmacniający okrywę włosową.
-
Pies jest karmiony Eukanubą, do tego dostaje Caniviton i can-vit zielony. Na skórze nie ma zmian ani się nie drapie, ale wydaje nam się, że robi się już łysy. W domu nie jest bardzo ciepło ok 21-23 stopnie. Nie ma widocznych placków, ale ta sierść jest bardzo rzadka i nie ma połysku.
-
Dodam jeszcze, że 3 tygodnie temu pies dostawał Rimadyl, bo nadwyrężył łapę i kulał.
Prosimy o odpowiedź. Pozdrawiamy.
Prosimy o odpowiedź. Pozdrawiamy.
- morski.kac
- Kontakt:
u mnie jesy 18-20 stopni a pies i tak linieje. dopiero jak byly fragmenty zimy pod koniec stycznia to całkowicie przestały jej kłaki wychodzic. nie dlapie sie, nie ma nic na skorze...
Mnie się wydaje (z obserwacji), że w warunkach domowych to pies linieje cały rok. Oczywiście są okresy kiedy mniej, ale okres grzewczy ma tu znaczący wpływ