chorobliwe gubienie sierści
Mojemu psu niesamowicie wypada sierśc.Zgłosiłam się do lekarza,który stwierdził brak witamin.Podawałam podwójną porcję (zgodnie z zaleceniem)ale problem nie minął.Weterynarz powiedział,że gubienie sierści nasila się w momentach zdenerwowania, a niestety Tayger jest wyjątkowo nerwowy i bojaźliwy.Boi się nawet kiedy jest w domu.Każde pukanie do drzwi, głośne krzyki za oknem a najbardziej śmieciarki, powodują u niego podkulenie ogonka, chowanie sie w swoim kojcu czy skomlenie.Ale nadmierne wypadanie zauważyłam nie tylko w takich momentach.W całym mieszkaniu wszystko jest w jego sierści.Jest to bardzo męczące i kłopotliwe.Sprawdzałam też w kierunku robaków ale nie zauważyłam nic niepokojącego.Jak zmniejszyć tą dolegliwość?Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie
co to za pies , w jakim wieku, czym żywiony?
Witam.Bardzo dziękuję za odpowiedźJarek pisze:co to za pies , w jakim wieku, czym żywiony?
Piesek jest rasy mieszanej,z przewagą jamnika,wiek 8-9miesięcy.Żywiony jest karmą suchą i mokrą firmy Pedigree i Friskies.Oprócz tego dostaje gotowane mięso.
przy takim sposobie żywienia i w takim wieku masz na pewno do czynienia z niedoborami witaminowo - mineralnymi i stąd obfite linienie.
Jarek pisze:przy takim sposobie żywienia i w takim wieku masz na pewno do czynienia z niedoborami witaminowo - mineralnymi i stąd obfite linienie.
Dziekuje p. Jarku za odpowiedz.
Czy moglby pan podpowiedziec mi jakie mineraly i witaminy(moglabym poprosic o konkretna nazwe?)bylyby najbardziej odpowiednie dla mojego pieska?
Pozdrawiam serdecznie
Przede wszystkim zmień karmę swojemu psiakowi. Nawet Arion Premium, Brit czy nieco droższa Acana będą o niebo lepsze od marketówek. Pies w tym wieku ma bardzo duże potrzeby pokarmowe i te karmy, które dajesz na pewno ich nie pokryją. Jeśli to mały piesek to możesz mu dawać choćby to: http://www.krakvet.pl/acana-small-breed ... p-587.html Nie jest droga, jest przyzwoitej jakości i nie wymaga dodatku witamin .
jakikolwiek komplet witamin czy to canvit niebieski , czy witavet, czy dr. Sidla, czy jakikolwiek komplet witamin.
Mam podobny problem ,jak moja poprzedniczka.
Z tym,ze moj kundelek ma lat 7.Jest karmiony Bento kronnen,wczesniej Britem dla seniorow.Nie sa to zle karmy.Dodatkowo pies podjada -"z talerza".
Poza tym pies nie otrzymuje witamin.
Byc moze wypadanie siersci wiaze sie ze stresem?Co jest mozliwe,poniewaz mam jeszcze owczarka.Psy sie nie lubia i sa izolowane od siebie.
Mam ogromna prosbe do specjalistow ,co zrobic z problemem wypadania siersci mojego psa.
Pozdrawiam
Z tym,ze moj kundelek ma lat 7.Jest karmiony Bento kronnen,wczesniej Britem dla seniorow.Nie sa to zle karmy.Dodatkowo pies podjada -"z talerza".
Poza tym pies nie otrzymuje witamin.
Byc moze wypadanie siersci wiaze sie ze stresem?Co jest mozliwe,poniewaz mam jeszcze owczarka.Psy sie nie lubia i sa izolowane od siebie.
Mam ogromna prosbe do specjalistow ,co zrobic z problemem wypadania siersci mojego psa.
Pozdrawiam
jeśli byłby to problem stresu powinny włosy wypadać równomiernie cały rok.
Panie Jarku,dziekuje serdecznie za odpowiedz.
Mojemu psu juz wypada dlugo siersc,ale laczylam to wpierw z linieniem wiosennym,nastepnie z upalami.Tym bardziej,ze miejscowy wet potwierdzal moje spekulacje.Pies ma problem z sierscia napewno ok 0.5 roku.Najbardziej siersc wypada w okolicy tulowia,po tylne lapy.Glowa i przednie lapki-zupelnie w porzadku.
Dziwne.
Ale teraz zamowilam z Panstwa sklepu :MIKITA Canvital + tran oraz DOLFOS Beta karoten & biotyna forte
Mysle,ze te preparaty powstrzymaj wypadanie siersci.
Prosze o ewentualna podpowiedz jak jeszcze moge psu pomoc.
Pozdrawiam
Mojemu psu juz wypada dlugo siersc,ale laczylam to wpierw z linieniem wiosennym,nastepnie z upalami.Tym bardziej,ze miejscowy wet potwierdzal moje spekulacje.Pies ma problem z sierscia napewno ok 0.5 roku.Najbardziej siersc wypada w okolicy tulowia,po tylne lapy.Glowa i przednie lapki-zupelnie w porzadku.
Dziwne.
Ale teraz zamowilam z Panstwa sklepu :MIKITA Canvital + tran oraz DOLFOS Beta karoten & biotyna forte
Mysle,ze te preparaty powstrzymaj wypadanie siersci.
Prosze o ewentualna podpowiedz jak jeszcze moge psu pomoc.
Pozdrawiam
jeśli nie ustapi linienie skontaktuj się ze specjalistą dermatologiem albo lekarzem , który zajmuje się skórą.
Ja stawiam na stress długo wypada sieść, karmiony Royal Caninem weterynryjnym, 7 lat pies jamnik i raczej nerwowy plus łączę to z przyjściem do domu kota od ok 6 m-cy.Jarek pisze:jeśli nie ustapi linienie skontaktuj się ze specjalistą dermatologiem albo lekarzem , który zajmuje się skórą.
Co robić na zminejszenie stresu psa.
-
W przypadku jamnika w tym wieku stawialabym raczej na problemy z tarczyca....RC jest wyjatkowo ubogi w jod...
można to łatwo sprawdzić czy pies po łagodnych środkach uspokajających nie będzie dużo mniej zrzucał włosa. A tarczyca też może być i wtedy należy wykonać analizę krwi.
-
- Informacje
-