Ja odrobaczam szczeniaki najpierw w 3-cim i 5-tym tygodniu życia, kolejne odrobaczenie po miesiącu czyli ok 9tyg życia, a potem co miesiąc do ukończenia pół roku.
Dlaczego tak często? Z racji uaktywniania się larw uśpionych u ciężarnej i potem karmiącej suki. Larwy te są przekazywane z mlekiem szczeniakom, część rozwija się w przewodzie pokarmowym a część "przyczaja się" poza nim i stopniowo aktywuje. Te comiesięczne odrobaczenia pozwalają się pozbyć potencjalnych pozostałości z domu rodzinnego.
Później odrobaczam co 3-6 miesięcy, w zależności od trybu życia i "odkurzania" na spacerach. A najchętniej po badaniu kału.
Ważne aby odrobaczać zawsze 7-10 dni przed szczepieniem, a nie tak że na szczepieniu dopiero kupuje się tabletki.
Dodatkowa uwaga - jeżeli nie ma badania kału i nie wiem z czym mam do czynienia - to stosuję rotację leków p/robaczych - czyli co odrobaczenie to preparat o innym składzie i przez to nieco innym spektrum działania.
(Aniprazol lubię, stosuję przez 3-5 kolejnych dni, wszystko zależy od przypadku i rozpoznanego pasożyta; głównie leczniczo ale profilaktycznie też).
A to że warto robić badania kału potwierdziły niedawno dwa psiaki - łysiejący chudnący ON z chorobą skóry (alergia pok. powikłana grzybicą i ropnym zapaleniem skóry) który miał tasiemca, oraz mix owczarka chudnący, ze sporadyczną biegunką który miał bogate życie wewnętrzne w postaci nicieni.
Plus liczne psiaki z włosogłówkami, kokcydiozą, giardiozą (lamblia- ale to już badane specjalnym testem) - na które standardowe preparaty nie działają.
Chyba już ostatnia myśl - odrobaczam rano, na czczo, z małą ilością czegoś smacznego, a normalny posiłek dopiero 3-4h później, jak żołądek się opróżni.
jak często odrobaczać?
-
Też bym musiała odrobaczyć swojego Czarnulka
Witam.
Mam własnie w domu psiaka który komus uciekł. Prócz tego mam swoja sunię . Czy jeśli odrobaczę przybysza , a była niedawno odrobaczana, to jej nie zaszkodzi ?
Mam własnie w domu psiaka który komus uciekł. Prócz tego mam swoja sunię . Czy jeśli odrobaczę przybysza , a była niedawno odrobaczana, to jej nie zaszkodzi ?
Z tego co przeczytałam w różnych artykułach to psy należy odrobaczać co 4-5 tygodni. Tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat https://pupil.pl/articles/view/3
Jak można odrobaczać psa "profilaktycznie"?!
Profilaktycznie znaczy zapobiegawczo. A podanie leku odrobaczającego niczemu nie zapobiega. Pies odrobaczony wczoraj, jutro może spokojnie złapać jakiegoś robala i sobie go hodować do następnego odrobaczania.
Profilaktycznie znaczy zapobiegawczo. A podanie leku odrobaczającego niczemu nie zapobiega. Pies odrobaczony wczoraj, jutro może spokojnie złapać jakiegoś robala i sobie go hodować do następnego odrobaczania.
- kotczerwony
my na początku co miesiąc . Aleraz jak psinka skończyła pół roku to tak co 3 miesiące;)
-
- Informacje
-