Mam taki problem i może ktoś z was będzie mógł pomóc.
Zacznę od początku przedstawiając tło sytuacji.
3 lata temu dostałem w spadku Bernardyna. Pies był w fatalnym stanie, zagłodzony, brudny i przejawiał pewne oznaki agresji. Bał się wszystkiego. Dzisiaj już jest z nim dobrze, wyleczony, odkarmiony i szczęśliwy ale mimo to nadal boi się kilku rzeczy, wybuchów, nagłych intensywnych dźwięków i wody.
Muszę łobuza wykąpać bo stosowanie szamponu w proszku nic nie daje. Nie chcę zafundować psu zawału serca podczas kąpieli więc stąd pytanie co zrobić żeby pies zachowywał się spokojnie podczas kąpieli i nie zrobił sobie albo mi krzywdy.
Kiedyś pojechaliśmy do specjalistycznego salonu gdzie miał być wykąpany i Panie Specjalistki z płaczem zadzwoniły żeby go zabrać bo je zapędził w kąt pomieszczenia i warczy.
Nie mam pomysłu więc liczę na was.
Problem z kąpaniem Bernardyna
-
a próbowałeś już go jakoś kąpać? w jaki sposób?
-
Podjąłem kilka prób.
Pierwsza odbyła się na tarasie z gąbką i powolnym "namaczaniem" psa. Jak się zorientował w czym rzecz to zaczął być agresywny.
Druga próba była w czasie burzy, pies boi się piorunów i chowa się w brodziku więc postanowiłem wykorzystać moment. Efekt ten sam.
Trzecia próba to Panie Specjalistki. J/W
Ponadto jak idziemy na spacer i Fifi widzi kałużę to nie pójdzie w jej kierunku, zawraca drań jeden. Deszczu unika. Nawet jak pije wodę to tak żeby czasem się nie zamoczyć.
Pierwsza odbyła się na tarasie z gąbką i powolnym "namaczaniem" psa. Jak się zorientował w czym rzecz to zaczął być agresywny.
Druga próba była w czasie burzy, pies boi się piorunów i chowa się w brodziku więc postanowiłem wykorzystać moment. Efekt ten sam.
Trzecia próba to Panie Specjalistki. J/W
Ponadto jak idziemy na spacer i Fifi widzi kałużę to nie pójdzie w jej kierunku, zawraca drań jeden. Deszczu unika. Nawet jak pije wodę to tak żeby czasem się nie zamoczyć.
-
to problem chyba faktycznie jest w wodzie - co dość dziwne;) proponuję barowanie. Mam nadzieję, że pies jest łakomy? bierzesz drewnianą łyżkę, smarujesz ją pasztetem. Podchodzisz do psa dajesz mu łyżkę, a kiedy zacznie lizać przesuwasz wilgotną gąbką po sierści (jedno przesunięcie, potem dwa, trzy - ale zawsze podczas lizania - tak żeby psi mózg myślał o lizaniu a nie moczeniu). I tak powtarzasz kilkanaście razy dziennie (dobrze, że jest ciepło). Ważne żeby pies miał skojarzenie - przygotowana gąbka + taras = pyszny pasztecik. Zróbcie z tego taką zabawę. To będzie trwało kilkanaście dni, ale w końcu pies przekona się, że z wodą kojarzą mu się same miłe rzeczy i nic złego podczas moczenia się nie dzieje. Wtedy możecie stopniowo przejść z barowania na nagradzanie - najpierw przejedziecie mokrą gąbką po psie, a potem w nagrodę pies dostanie coś super do jedzenia. I stopniowo czas moczenia będziecie wydłużać, cały czas mając przy sobie żarełko i nagradzając psa.
-
Podczas barowania dodałabym jeszcze jeden etap....supersmaczna łycha do której mozna podejść za zapachem ale trzeba wejść nogami do wody....nawet kałuża bedzie dobra. Niestety do tej pierwszej kąpieli upłynie duzo ...wody w Wiśle, bo macie jeszcze wode do łokci a potem polewanie psa kubeczkiem a następnie szlaufem lub prysznicem, wejście do balii/wanny/brodzika. Etapów macie przed sobą duzo.
-
Dziękuję za pomoc, wypróbuję i dam znać jak efekty.
Porządnie go wyczesz przed jakimkolwiek namoczeniem.WietnamskiSmakosz pisze:Mam taki problem i może ktoś z was będzie mógł pomóc.
Zacznę od początku przedstawiając tło sytuacji.
3 lata temu dostałem w spadku Bernardyna. Pies był w fatalnym stanie, zagłodzony, brudny i przejawiał pewne oznaki agresji. Bał się wszystkiego. Dzisiaj już jest z nim dobrze, wyleczony, odkarmiony i szczęśliwy ale mimo to nadal boi się kilku rzeczy, wybuchów, nagłych intensywnych dźwięków i wody.
Muszę łobuza wykąpać bo stosowanie szamponu w proszku nic nie daje. Nie chcę zafundować psu zawału serca podczas kąpieli więc stąd pytanie co zrobić żeby pies zachowywał się spokojnie podczas kąpieli i nie zrobił sobie albo mi krzywdy.
Kiedyś pojechaliśmy do specjalistycznego salonu gdzie miał być wykąpany i Panie Specjalistki z płaczem zadzwoniły żeby go zabrać bo je zapędził w kąt pomieszczenia i warczy.
Nie mam pomysłu więc liczę na was.
-
- Informacje
-