Witam,przepraszam jesli taki temat gdzies juz istnieje ale czas mnie nagli.Jaki preparat na siersc i witaminy polecacie dla dorosłego psa.Od jakiegos czasu strasznie wychodzi jej siersc.jako ze wyjechalismy za granice nastapila zmiana pokarmu jaki otrzymuje suka.W Polsce była na karmach suchych.W obecnym miejscu zamieszkania jest na jedzeniu gotowanym.Proszę o szybką porade co do witamin i preparatu na siersc.
Pozdrawiam
witaminy i poreparat na sierść
-
koniecznie jakieś mikroelementy (mój pies bierze Canifos), a na sierść Efaoil.
-
A ja polecam zwykły olej rybny - z łososia
Gdzie mozna kupic olej rybny z lososia, czy jest lepszy od tranu z dorsza, lub tranu z rekina?,ile dziennie podac tego oleju na 30 kg. masy ciala? skad czerpiesz wiedze, opierasz na wlasnym doswiadczeniu? dziekuje za odpowiedz.
-
W internetowych sklepach zoo. np Salmopet, Fish4Dogs, Brit, w sklepach z zaopatrzeniem dla koni - Naf.
Tran czyli olej z watroby to zupełnie coś innego - mało kwasów omega za to dużo wit A i D - uwaga można szybko przedwakować więc podaje się go raz w tygodniu. Olej z łososia można dawać codziennie miesiącami. Na 30kg psa łychę stołową.
ps. wiedza wyniesiona z tego czego mnie nauczyli na wydziale Biologii UW, tudzież barfny świat oraz włąsne doświadczenia
Tran czyli olej z watroby to zupełnie coś innego - mało kwasów omega za to dużo wit A i D - uwaga można szybko przedwakować więc podaje się go raz w tygodniu. Olej z łososia można dawać codziennie miesiącami. Na 30kg psa łychę stołową.
ps. wiedza wyniesiona z tego czego mnie nauczyli na wydziale Biologii UW, tudzież barfny świat oraz włąsne doświadczenia
isabelle30 Bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. A jesli mozna spytac, czy uzywasz cos z zewnarz . lapki,ostre poduszki,siersc?
-
Nic takiego nie używam. Poduch niczym nie smaruje - unikamy po prostu posolonych chodników chodząc po sniegu. Boję się że smarowanie zbyt wydelikaci poduchy. A jak są za ostre i zbyt twarde to organizujemy bieganko i hamowania na lodzie lub chodniku/piachu i mamy peeling.
Futro po prostu regularnie szczotkuję. Zresztą Brutus jest czyściochem - codziennie obowiązkowe tarzanko w śniegu (na każdym spacerze kilka razy), w mokrej trawie, kąpiele błotne i potem tarzanko w piasku. Sierść lśni choć ostatnia kąpiel szamponowa miała miejsce w lipcu 2011.
Po prostu prawidłowe, dobrze dobrane żywienie wystarcza ... w tej chwili Brutus nie linieje wogóle - znak ze zima jeszcze potrwa. Zimą zwiększam mu dawkę tłuszczu i mięsa a ograniczam warzywa i owoce. Do tego częściej dostaje skóry z łososia do żarcia. I wiecej jajek - jedno dziennie.
Futro po prostu regularnie szczotkuję. Zresztą Brutus jest czyściochem - codziennie obowiązkowe tarzanko w śniegu (na każdym spacerze kilka razy), w mokrej trawie, kąpiele błotne i potem tarzanko w piasku. Sierść lśni choć ostatnia kąpiel szamponowa miała miejsce w lipcu 2011.
Po prostu prawidłowe, dobrze dobrane żywienie wystarcza ... w tej chwili Brutus nie linieje wogóle - znak ze zima jeszcze potrwa. Zimą zwiększam mu dawkę tłuszczu i mięsa a ograniczam warzywa i owoce. Do tego częściej dostaje skóry z łososia do żarcia. I wiecej jajek - jedno dziennie.
dawalam skory z makreli wedzonej, makrele rownierz. ale wyczytalaa, ze wedzone ryby sa zabronione, jak rownierz surowe.
-
Nie daje sie psu ryn wedzonych - za dużo soli a tłuszcz wytopiony. Daje się ryby surowe. Łosoś jest najlepszy bo i tłusty i zdrowy i nie zawiera tiaminazy w przeciwieństwie do makreli. A skóry i wszelkie łby, odpady po rozbiorze łososia w dużych sklepach rybnych, w supermarketach kosztują grosze.
-
- Informacje
-