gammolen

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

maxiorek

21 września 2006, 14:02

Cyz ktoś wie jak długo można podawać psu gammolen? :D
ATA

21 września 2006, 17:59

To wszystko zależy od tego z jakiego powodu chcesz stosować ten preparat i czym pies jest żywiony. Jeśli domowym jedzeniem bez specjalnego dodatku olejów bogatych w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 to sądzę że dłużej. Jeśli dobrą pełnoporcjową karmą uzupełnioną w nienasycone kwasy tłuszczowe to pewnie krócej choć to sprawa indywidualna. Dla informacji zacytuję swój własny post z bardzo podobnego tematu.
" Producent zaleca stosowanie Gammolenu nie krócej niż 2 miesiące, przy czym pierwsze pozytywne efekty powinny być widoczne mniej więcej po 10 dniach czyli tak jak u Twojej suni. Te dwa miesiące to minimalny okres aby organizm mógł uzupełnić niedobory kwasów tłuszczowych. Gammolen to nie jest właściwie lek a środek dietetyczny o wielu korzystnych działaniach. Dlatego nie należy się go jakoś specjalnie obawiać. Jeżeli po odstawieniu preparatu wcześniejsze kłopoty powrócą może to oznaczać, że stosowana karma nie pokrywa zapotrzebowania psa na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega -3 i omega-6, ewentualnie, że ich wzajemny stosunek nie jest właściwy. Dlatego w takich przypadkach producent dopuszcza stały dodatek tego preparatu do diety na poziomie podstawowym. Przecież to jest tylko mieszanina oleju z ogórecznika (bogatego w kwas gamma-linolenowy - omega- 6) i oleju lnianego (odmiany bogatej w kwas alfa-linolenowy - omega -3) z wit. E i kilkoma innymi aktywnymi roślinnymi substancjami - generalnie samo zdrowie."
maxiorek

22 września 2006, 18:23

Dziękuję za informacje.Moją psinkę karmię Eukanubą.Od połowy czerwca strasznie zaczęła linieć i to się nie kończyło, więc zaczęłam podawać gommolen.Zmianę już widać.Myślę, że przeprowadzę kurację przez 2 miesięce i wtedy ostatecznie ocenię efekty. :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje