Szczotkowanie
-
Jesteś pewny że szczotka dokładnie wyczesze zbędną sierść? Ja bym poleciła furminator ,one są dosyć drogie ale np. firma Trixie ma w miarę przystępnej cenie. Furminator to naprawdę wspaniałe zgrzebełko, które dokładnie wyczesze tak sierść jak i podszerstek,może wtedy dobrze wyczesany piesek nie będzie się tak bardzo drapał.
Dzisiaj zauważyłem zmiany sierści na grzbiecie, robi się siwawa. Czy to też normalne zimą, czy to wina karmy? Przeczytałem ze Brit może powodować łupież. Tak naprawdę to mam już dosyć tych wszystkich problemów, chyba mnie to zadanie przerosło. Zastanawiam się czy nie sprzedać szczeniaka. Co forum to inne zalecenia, co weterynarz inny, to co innego poleca. Jak karmiłem Puriną to ci odradzali inni polecali, ale było wszystko w porządku, to przeszłem na Brit, a tu znowu przeczytałem że brit powoduje zmiany sierści i inne dolegliwość, a nie jestem tak bogaty by co chwilę zmieniać karmę.
-
Prawda jest taka że źle dobrana karma do wymagań tego konkretnego psa zawsze spowoduje jakieś coś. Nie ma psów ogólnowojskowych - każdy z nich to całkiem inny, specjalny osobnik - jedyny w swoim rodzaju. I każdemu pasuje coś innego. A najlepsza karma to taka która jest najlepsza dla twojego, konkretnego psa.
Odnośnie szczotkowania - szczotka z długimi zębami oraz grzebień z rzadkimi zębami póki co wystarczą. Drapanie przy szczotkowaniu jest normalne - zęby szczotki tak fajnie drapią....pobudzają zakończenia nerwowe.
Kolor sierści będzie się zmieniać - malutka musi pozbyć się dziecinnego futra, które zostanie etapami i stopniowo zamieniane włosem dorosłym. Potem będziesz obserwować takie wymiany wiosną i jesienią. Wyczesuj to wszystko regularnie i będzie dobrze.
Furminator dla twojej suni nie jest dobrym pomysłem - ona będzie mieć zbyt długi włos. Furminator go nie złapie.
Odnośnie szczotkowania - szczotka z długimi zębami oraz grzebień z rzadkimi zębami póki co wystarczą. Drapanie przy szczotkowaniu jest normalne - zęby szczotki tak fajnie drapią....pobudzają zakończenia nerwowe.
Kolor sierści będzie się zmieniać - malutka musi pozbyć się dziecinnego futra, które zostanie etapami i stopniowo zamieniane włosem dorosłym. Potem będziesz obserwować takie wymiany wiosną i jesienią. Wyczesuj to wszystko regularnie i będzie dobrze.
Furminator dla twojej suni nie jest dobrym pomysłem - ona będzie mieć zbyt długi włos. Furminator go nie złapie.
-
Furminatory są różne inne dla psów krótkowłosych inne dla długowłosych. Tak swoją drogą to ta sierść nie wygląda zdrowo, jest bardzo zmierzwiona i matowa musisz ja naprawdę dobrze wyczesać, a szczotką tego nie zrobisz,czy podajesz pieskowi kwasy Omega 3 i 6?
-
Zlituj się! To jest puch szczenięcy! A nie sierść.... Normalny puch typowy dla młodego DONabarbarasz49 pisze:Furminatory są różne inne dla psów krótkowłosych inne dla długowłosych. Tak swoją drogą to ta sierść nie wygląda zdrowo, jest bardzo zmierzwiona i matowa musisz ja naprawdę dobrze wyczesać, a szczotką tego nie zrobisz,czy podajesz pieskowi kwasy Omega 3 i 6?
Jak wykarmię to zmienię, bo też słyszałem że Brit Care jest polecana. Podaje jeszcze coś ze surowego kurczaka i co drugi dzień jajo ze serem i łupinki od jajek i do tego na stawy, i oczywiście dwa razy dziennie karmę.Seiti pisze:Myślę, że BRIT Care Junior Large Breed byłby lepszy. Z Brita polecana jest raczej Brit Care.
-
Puch szczenięcy też można wyczesywać furminatorem, a piesek przynajmniej na tym zdjęciu wygląda na bardzo zaniedbanego chociaż wiem że Sayr robi co może żeby było inaczej.
Co masz na myśli, że jest zaniedbany? Kurne robię co mogę. Szczotkowana jest co dziennie, a niekiedy dwa razy dziennie, może szczotka jest nie odpowiednia. Co to jest furminator? To jakaś specjalna szczotka?barbarasz49 pisze:Puch szczenięcy też można wyczesywać furminatorem, a piesek przynajmniej na tym zdjęciu wygląda na bardzo zaniedbanego chociaż wiem że Sayr robi co może żeby było inaczej.
-
Nie wygląda na zaniedbaną...Barbara zapewne miała na myśli że ma matowe kudełki. To u tej rasy akurat jest normalne - taki szczenięcy puch już właściwie na wykończeniu. Najprawdopodobniej za góra 2 miesiące zacznie wyłazić tonami w postaci takich śmiesznych kupek i kawałków (jak u wielbłąda) - wtedy nie pozostaje nic innego jak cierpliwe skubanie paluszkami raz koło razu. Po wypadnięciu puchu sunia będzie miała ładny, długi i gruby włos okrywowy podszyty bardzo grubym podszerstkiem. Jeszcze latem będzie on w miarę delikatny, ale jesienią zobaczysz ze pies robi ci się dwa razy większy i coraz bardziej podobny do niedźwiedzia - zacznie się rozwijać gruba warstwa wełnistego podszerstka i podniesie włos okrywowy do góry. I taka zabawa będzie co roku. Teraz szczotkuj regularnie aby czyścić futerko, pielęgnować skórę (przewietrzanie, pobudzanie ukrwienia i zakończeń nerwowych) i wyciągać martwy włos który może przyczyniać się do powstawania dredów. Oraz przede wszystkim po to by psa przyzwyczaić do szczotkowania. Potem będzie to zabieg konieczny dla utrzymania psiego futra i skóry w dobrej kondycji. Piękny wizualnie włos jest tylko tak naprawdę skutkiem ubocznym. A dobra kondycja sierści i skóry to zdrowy pies.
-
Właśnie tak, nie to że porobiły się kudełki mnie niepokoi,to się zdarza u szczeniaków,tylko to że sierść jest tak bardzo matowa.Nie chcę się wymądrzać ale wydaje mi się, że albo rzeczywiście nie piesek nie dostaje właściwej karmy zawierającej większą ilość kwasów omega 3 i 6, albo po dokładnym i głębokim wyczesaniu ta sierść nabierze połysku.Radzę Ci kupić furminator bo to jest cudowne narzędzie,które naprawdę super wyczesuje sierść która potem wygląda pięknie,ja stosowałam go u wszystkich moich piesków i po wyczesaniu zawsze miały zdrową,błyszczącą sierść. Kiedyś nie można go było kupić w Polsce,ale od dłuższego czasu jest dostępny. Niektóre furminatory są bardzo drogie, ale już firmy Trixie mają w miarę przyzwoitą cenę. Wiem że w Krakvecie, w Zooplusie i w wielu innych sklepach internetowych są różne rodzaje. A co to jest i jak działa furminator możesz dowiedzieć się jak wpiszesz tą nazwę do wyszukiwarki google. A tak z ciekawości ile Twój piesek ma teraz miesięcy?
-
To nie jest siersć - to szczenięcy puch charakterystyczny dla DONa! Puch nie jest błyszczący - jest MATOWY!
-
- Informacje
-