Witam
Kochani, jak uważacie czy można samemu u boksera obcinać pazury?
Pazury
-
radze wybrac sie do weterynarza, u tak duzego psa sama nie rysykowalabym obcinania pazurow
-
Ja mam obcinaczki do obcinania pazurów, ale bez znacznika niestety. Do tej pory korztstaliśmy z weterynarza, mimo wszystko obcinamy teraz sami i jak na razie jest wszystko dobrze. Poczytałam trochę na ten temat nim się za to sama zabrałam. Da radę
-
Spokojnie można samemu obcinać. Najlepiej pierwsze kilka razy iśc do weta i zobaczyć co i jak, w szczególności jak pies reaguje na obcinanie, a później próbować samemu.
- kotczerwony
ja u naszego pół rocznego spaniela chodzimy do weterynarza. Psiak jest zbyt ruchliwy abym sama to robiła;) to tylko 10 zł przynajmniej u nas
Wszystko zależy od psa i umiejętności właściciela. U mojego psa tylko weterynarz daje radę obciąż pazury, natomiast koleżanka z powodzeniem zawsze sama obcina swoim psom. Zależy jakie usposobienie psa i czy posiada się wprawę w tej czynności. Ja tak się denerwowałam jak chciałam swojemu psu obciąż pazury, że mu się to udzieliło i nie pozwolił się dobrać nawet do jednego.
Kwestia przyzwyczajenia psa od małego do takich zabiegów. Od szczeniaka należy zaznajamiać z każdym procesem pielęgnacyjnym. Moje psy na wyczesywanie, obcinanie pazurów, kąpiel zawsze reagują pozytywnie - wiedzą, że po tym jest czas na nagrody . Tak było od małego...
Jeśli chodzi o pazurki, to w wielu miejscach możesz znaleźć informacje jak obcinać, czym obcinać itd.. To wcale nie jest trudne i myślę, że dla psa mniejszym stresem będzie gdy to właśnie własciciel przeprowadzi zabieg, niż obca mu osoba (wet).
Jeśli chodzi o pazurki, to w wielu miejscach możesz znaleźć informacje jak obcinać, czym obcinać itd.. To wcale nie jest trudne i myślę, że dla psa mniejszym stresem będzie gdy to właśnie własciciel przeprowadzi zabieg, niż obca mu osoba (wet).
No mój pieseł ogólnie nienawidzi mieć obcinanych pazurów i mimo, że ja sobie ogólnie radze z takimi zabiegami (np. w przypadku psa moich rodziców czy znajomych), o tyle ze swoją muszę odwiedzać weterynarza. Szarpie się i reaguje agresją, musimy trzymać ją z lekarką we dwie, a to nie jest duży pies.
-
- Informacje
-