Pielęgnacja i żywienie starszego pieska

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kamilka_23

03 listopada 2007, 12:37

Witam, Mam 12-letnią sunię - jamniczkę. Zauważyłam, że bardzo się ostatnio postarzała :( traci kondycję, przytyła, gubi sierść...Cóż starość nie radość. Proszę o rady jak dbać o starszego psa, czy podawać mu jakieś specjalne preparaty, aby dłużej cieszył się dobrym zdrowiem czy wystarczy dobra karma. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Z góry dziękuję. :D
Awatar użytkownika
GIZIU

03 listopada 2007, 14:16

jeżeli psiak jest na suchej karmie poszukaj mu dobrej karmy dla seniorów. Każda firma produkująca karmy w swojej ofercie taką ma. Takie karmy są dobrane odpowiednio pod względem składników odżywczych dla takich staruszków. Mniej kalorii i stosunkowo mało tłuszczy w składzie.
Jamnik nie je zbyt dużo dlatego kup karmę naprawdę dobrą, na pewno nie zbankrutujesz.
polecam takie firmy jak Biomill, Eagle Pack, Orijen, Proformance czy Nutro Choice, Bento Kronen, Best Choice, Acana, Hills.
Reszta jest chyba warta mniej uwagi. Znajdź taką którą Twój psiak będzie chętnie jadł i nic mu po niej nie będzie. Próbuj najpierw z workami 3 kg. Jeżeli wszystko będzie ok, zostaw ją - nie kombinuj dalej.
Jeżeli pies jest żywiony tradycyjnie to muszą to być produkty łatowstrawne, mniejsza ilość tłuszczy, zero kości i obowiązkowo jakiś dobry zestaw witaminowo-mineralny.
pozdrawiam.
Marcin Dondelewski

05 listopada 2007, 10:17

kamilka_23 pisze:Witam, Mam 12-letnią sunię - jamniczkę. Zauważyłam, że bardzo się ostatnio postarzała :( traci kondycję, przytyła, gubi sierść...Cóż starość nie radość. Proszę o rady jak dbać o starszego psa, czy podawać mu jakieś specjalne preparaty, aby dłużej cieszył się dobrym zdrowiem czy wystarczy dobra karma. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Z góry dziękuję. :D
no jeżeli ostatnio gubi sierść to faktycznie może byc to związane z niewłaściwym żywieniem psa.

Karm dla starszych psów jest dużo.

Warto także dla pewności, że nic jej nie jest wybrać się do weterynarza.
ODPOWIEDZ
  • Informacje