PrOsZę O pOmOc :D:D

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
verena999
Kontakt:

04 listopada 2007, 20:49

jak często trzeba kąpać cocker spaniela <szczeniaka> . czy zbyt częste kąpanie może mu zaszkodzić??

ile mniej więcej kosztuje trymowanie, czy samodzielne jest trudne??

czy jakiś właśniciel cockera może się wypowiedzieć na temat odpowiednich kosmetyków?? czy pielęgnacja tej sierści jest trudna, czasochłonna??
pianistka

05 listopada 2007, 09:50

ad. 1
Kąpanie musisz uzależnić od ponizszych kryteriów:
stopień zabrudzenia szaty - pamiętaj że brudny pies to koszmar dla właściciela i dla zdrowia czworonoga . Kąpiąc często musisz dobrać b.dobry szampon wspomagający i odżywkę do wieku i rodzaju szaty - firmy biooGroom, Khara, KW, 1#Alel System, dobrze aby były z olejkami np. lanolinowym.
Są teorie że nie wolno psa kąpać więcej niż 1-2 razy w roku, Owszem, są rasy które nie wymagaja częstych kąpieli ale cocker wręcz wymaga kąpania gdyż jego włosy służą za szczotke do podłogi ;) A brud niszczy szatę.
Oczywiście problemy częstych kąpeli są także - jeżeli ktos uzywa nieodpowiednich kosmetyków np. ludzkich, mydła bądź marketowych tanich badziewi nich się nie dziwi że sierść jest łamliwa i pozbawiona naturalnej osłony ...
Bywa i tak że moje kąpię 1 x na tydzień - i szata oraz skóra na na tym nie cierpią, włos jest puszysty, sprężysty, b.gęsty, skóra czysta bez zmian.
Nalezy pamietać że brud bardziej niszczy sierść i powoduje problemy skórne niż częste kąpanie. A obecnie prawie nigdzie nie mamy "czystego" brudu ..... (szczególnie w mieście mamy mieszankę pyłowo-chemiczną )

Koszt trymowania - zależy od salonu, wybierz salon gdzie za stolikiem stoi prawdziwy fachowiec, obecnie powstaje multum "salonów" gdzie ludzie nie mają bladego pojecia jak ma wyglądac rasa !!! Zwróć się do Hodowców gdzie robią swoje psy, gdize jest polecany salno - czasem warto pojechać kilkadziesiąt km ale mieć psa pięknie zrobionego a nie oszpeconego -(

Z czasem sie nauczysz trymować samodzielnie - idąc po śladach fachowca :)

Pilęgnacja wymaga konsekwencji - nie można psa zapuścić, trzeba regularnie przeczesywać szczególnie partie podbrzusze, nogi, klatka piersiowa - odgarniając włos aż do skóry, przeczesywanie typu machanie szczotką kilka razy z wierzchu "z włosem" powoduje niedoczesanie partii spodnich - a co za tym idzie filce.
W czasie szczotkowania zalecam zawsze rozpuścic trochę olejku lanolinowego, balsamu dla psów w wodzie (lanoliny wręcz w proporcjach 1:20-50 ), wlać do butelki z atomizerem i lekko zwilżać w czasie zabiegu.
Ostatnio zmieniony 05 listopada 2007, 10:31 przez pianistka, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin Dondelewski

05 listopada 2007, 10:24

verena999 pisze:jak często trzeba kąpać cocker spaniela <szczeniaka> . czy zbyt częste kąpanie może mu zaszkodzić??

ile mniej więcej kosztuje trymowanie, czy samodzielne jest trudne??

czy jakiś właśniciel cockera może się wypowiedzieć na temat odpowiednich kosmetyków?? czy pielęgnacja tej sierści jest trudna, czasochłonna??
kąpać psa można oczywiście jak jest brudny. Kąpac go tylko po to żeby go wykapać nawet jak jest czysty mija się z celem. Moje psy troche źle znoszą kąpanie dlatego kąpie je jak tego wymagają.

co do trymowania to różnie to kosztuje w zależności jaką pies ma sierść i jakiej jest rasy. Najlepiej by było iść do związku kynologicznego i tam by Ci napewno podali wartościowy salon dla psa.

Do trymowania potrzebne są specjalne trymery i trzeba się tego nauczyć, bo można psa skaleczyć. Najlepiej pooglądaj jak to robia w salonie.
Awatar użytkownika
verena999
Kontakt:

05 listopada 2007, 21:53

dzieki bardzo za te rady :D są napewno niezwykle przydatne i kiedyś z nich skorzystam :) jednak chcąc zapewnić pieskowi dobrą pielęgnację chciałabym ustalić takie " minimum" , które powinnam mieć aby piesek <cocker spaniel> wyglądał ładnie a jego szata była zdrowa :D
pianistka

05 listopada 2007, 22:31

To dobrze że wolisz już coś wiedzieć.
Natomiast jeżeli piesek to sprawa przyszłości to dobrze by byo aby Twoi Rodzice wiedzieli też o innym aspekcie.
Cockery maja często dziedziczną choroę oczu - ta choroba dopiero jest widoczna w wieku 3-4 lat, dlatego pytajcie się o badania rodziców. to bardzo ważne dla zdrowia psa, i kosztów jakie wtedy to pociąga za sobą. Niektórzy robia już badania stawów - też choroba o podłożu dziedzicznym. Zakup psa po wiadomych przebadanych rodzicach to zminimalizowanie ryzyka chorego psa.
Awatar użytkownika
verena999
Kontakt:

05 listopada 2007, 22:51

hehe może to zabrzmi strasznie ale jeśli pies upodabnia sie do właściciela to ja dziękuję... nie chcę aby mój pies nosił okulary i nie rozpoznawał bez nich ludzi na ulicy :!: :lol:

o badania stawów biodrowych już pytałam- sunia jest bez tej choroby , jest zdrowa :D jednak nie wiadomo jak będzie z tatusiem, bo jeszcze nie wiem nawet czy na 100% kupię pieska z tej hodowli :)

no ok.. jednak nadal chciałabym ustalić taki "niezbędny koszyk do pielęgnacji" :!: wiedziałabym co miało by być tam dla kota ,ale dla psa ... to nie mam pojęcia... :oops:
goskaaa

07 listopada 2007, 21:22

Na początek - szmatka do wycierania psiaka- fajnie sie przydaje taka z irchy jak do auta, zawsze wilgotną mozesz po spacerze wyczyscic psiaka.
Szczotka do szczotkowania, i szampon odpowiedni dla psów o takim typie siersci- w zoologicznym napewno ci jakis doradzą :)
Na początek to wystarczy... pamietaj, psiaka nie kąpiemy zbyt często- zwłaszcza jak planujesz go wziąc na wakacje. Własciwie psiaka powinno się wykąpac wtedy kiedy faktycznie jest usmarowany, brud spacerowy można z powodzeniem wycierac wilgotną szmatką,
Ja moją kąpie tylko jak sie w czymś smrodliwym wytarza.
pianistka

11 listopada 2007, 14:16

Szmponów dostępnych w sklepikach zoo generalnie nie polecam - rzadko mają jako taki dobry szampon (tak jak z kamrami - marketowe byle co i profesjonalna karma).
Niestety , najlepszym miejscem zaopatrzenia są duże wystawy i sklepy specjalistyczne ( w tym są już i internetowe).
Jak w zwykłym sklepie zoo spytasz się o KW, Khara, Ehaso, BioGroom, 1#All system to co najwyżej zobaczysz :shock:
Megda
Kontakt:

03 grudnia 2007, 19:40

U mnie dobrze się sprawdził szampon Bayer do intensynej pielęgnacji. Polecam też praparat do czyszczenia uszu Bayera. Cocker Spaniele są rasą ze skołonnościami do zapaleń uszu więc pielęgnacja uszu się przyda. Musisz zaopatrzyć się w dobą szczotkę i nastawić się na regularne czesanie. Nie ma przebacz, przy Cocker Spanielu musisz poświęcań sporo czasu na pielęgnację sierści. Zakup też praparat na pchły i kleszcze. U mnie spradził się Frontline w sprayu, w przeciwnieństwie do praparatów spot on, z którymi mam złe wspomnienia. To ważne, by preparat był dobry, złaszcza u Cocker Spanieli, u ktorych przez długą sierść trudno zauważyć kleszcza. A jeśli chodzi o trymowanie, to nie jednyn zabieg fryzjerski, ważne jest też przycinanie włosa w niektórych miejscach, ładnie uformowane łapki nie tylko sprawiają dobre wrązenie estetyczne, ale też są praktyczne, piesek nie brudzi włosa, nie przyczepia się śnieg i błoto.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że to Twój pierwszy pies, radzę więc sięgnąc po lekturę książek nie tyle o pielęgnacji co o wychowaniu, Cocker Spaniel, wbrew pozorom, to dość trudna (przez swoją żywiołowość) rasa do ułożenia.
ODPOWIEDZ
  • Informacje