czy to możliwe ?doktorze -proszę o odpowiedź

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

najanaja

06 lutego 2008, 23:10

Witam,
jestem właścicielką 3 letniej suczki.Aż do jesieni ubiegłego roku regularnie zabezpieczałam ją przed kleszczami prep. Frontline.
Na wszelki wypadek codziennie sprawdzałam skórę i sierść suczki.Nigdy nie znalazłam ani 1 pasożyta
W lipcu musiałam na 3 m-ce wyjechać. Po powrocie okazało się, że tymczasowi opiekunowie nie podali żadnego preparatu na kleszcze -stwierdzili, że po każdym spacerze pieska czesali i skoro nie zaobserwowali "obcego"-zabezbieczenie jest niepotrzebne.Nieco się przestraszyłam, bo sąsiedzi mówili o inwazji kleszczy.
Przez kolejne 2 tyg byłam chora i nie miałam kogo poprosić o dostarczenie kropelek.
Po każdym spacerze suczkę sprawdzałam bardzo dokładnie-i ze zdziwieniem stwierdziłam,że faktycznie nie ma kleszczy.Później oczywiście zaaplikowałam preparat. Zastanawiam się jednak-czy to możliwe, aby pasożyty nie atakowały (z jakichś nieznanych powodów)
mojej pupilki ?
Pytam głównie dlatego, że po zaaplikowaniu leku suczka przez ponad tydzień ma bardzo silny świąd skóry . Proszę o radę
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 lutego 2008, 22:16

na pewno pasożyty nie atakują z taka samą siłą cały rok. Duzo zależy od temperatury srodowiska. Musi być ona odpowiednio wysoka przez całą dobę. Jeśli ten podstawowy warunek nie jest spełniony to rzeczywiscie kleszcze będą dużo mniej atakowały.
bascha.p
Kontakt:

28 marca 2008, 12:11

Moze i ja zadam pytanie podobnej tresci mianowicie czy mozliwe jest ze kleszcze atakuja psy lub inne zwierzeta tzw slabszej kondycji ? ja mimo ze nie stosuje zadnych srodkow chyba ze wyjezdzam wtedy obowiazkowo majac psyponad6lat nie spotkalam sie jeszcze z kleszczem? Czy ma to jakies znaczenie bo czytalam wlasnie na ten temat artykul mowiacy o tym ze wsrod 2 psow z tego samego domu jedenego ugryzl kleszcz drugiego sie nie czepiaja wogole? Okazalo sie jednak po badaniach (pies zachorowal, goraczka itd leczony jak trzeba ) badania krwi wykazaly ze pies ten niestety ma nie za dobre ogolne wyniki. panie doktorze czy jest taka ewentualnosc bo reguly na nia napewno nie ma czy kleszcze mga atakowac psy bardziej oslabione , w jakis sposob nie w pelni zdrowe??
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 kwietnia 2008, 00:50

nie yastanawiaem sie nad tzm nigdz jak i nie spotkaem si nt takowzch badań, ale wydaje mi się , że nie ma to żadnego wpływu na pasożyta, chyba że zwierzę goraczkujace lub z obniżona temp.
bascha.p
Kontakt:

02 kwietnia 2008, 15:19

Dziekuje za odpowiedz!!
ODPOWIEDZ
  • Informacje