Jak to jest z tym bieganiem przy rowerze, ja trenując z moją suką, jako jeden z elementów wykorzystuję własnie bieg przy rowerze. Jest to dość powolny bieg, tak żeby pies kłusował, absolutnie nie galop. Zaczynałyśmy od 10 minut, teraz jeżdzimy około 25-30 minut, przewaznie co 2 dzień, tak że wypadają 3 x w tygodniu.
Czy to faktycznie takie obciążające dla układu krążenia?? Słyszałam iż wcześniej czy pózniej pies może się nabawić problemów z serduchem??
Ruch przy rowerze... do dr Jarka
Tak jak już pisałam jestem właścicielką Siberian husky. Te psy ciągną sanie i biegają przy rowerze i nie zaobserwowałam ale coś im dolegało!Przeciwnie-moja suczka to uwielbia!
Teraz jeździmy na wycieczki 8km.To dobry sposób na rozładowanie energi psa!!!le do takiego wysiłku trzeba psa odpowiednio przyzwyczajać! Ważna jest także nauka komend np.w prawo i w lewo, stój, zwolnij.Bez nich nie radze się wybierać na rower.Jeszcze jedna przestroga:nie jeździj z psem rowerr podczas upału i gorącego asfaltu. W przeciwnie pieskowi może coś sie stać.
Teraz jeździmy na wycieczki 8km.To dobry sposób na rozładowanie energi psa!!!le do takiego wysiłku trzeba psa odpowiednio przyzwyczajać! Ważna jest także nauka komend np.w prawo i w lewo, stój, zwolnij.Bez nich nie radze się wybierać na rower.Jeszcze jedna przestroga:nie jeździj z psem rowerr podczas upału i gorącego asfaltu. W przeciwnie pieskowi może coś sie stać.
Twój pies jest szczęściarzem mogąc ganiać za Tobą. Pozwól mu na to jesli sam chce i jest ZDROWY to nie zabraniaj mu tego. Oczywiście jeszcze ważna jest rasa bo ciężko gonić jamnika 5 km.
Witam,
Mam psa w typie "krępy przegubowiec" i teraz ma 14 lat.
Do 10 roku zycia biegał PRZED rowerem (bo zawsze chciał szybciej niż ja) w sezonie średnio 8-10 km po 2 razy w tygodniu.
Teraz mam suczkę około 6 mcy - typ chudzielca na za długich łapach.
Też chciałabym ją brać na rower. Od jakiego wieku jest to dla szczeniaka bezpieczne? W wariancie 6-7 km i 10-12 km ?
pozdrawiam
Justyna
Mam psa w typie "krępy przegubowiec" i teraz ma 14 lat.
Do 10 roku zycia biegał PRZED rowerem (bo zawsze chciał szybciej niż ja) w sezonie średnio 8-10 km po 2 razy w tygodniu.
Teraz mam suczkę około 6 mcy - typ chudzielca na za długich łapach.
Też chciałabym ją brać na rower. Od jakiego wieku jest to dla szczeniaka bezpieczne? W wariancie 6-7 km i 10-12 km ?
pozdrawiam
Justyna
Ja myślę że takie dystanse to dla szczeniaka wogole nie są wskazane. Pies dopóki się rozwija owszem powienien mieć dużo ruchu- wiadomo- ale takiego swobodnego, sam w swoim tempie. Jakieś aporty, latanie luzem itd... Ja rower zaczełam stosować jak suka skończyła mniej więcej 16 miesięcy.
nie ma takich nor ani wiekowych ani dystansowych. Trzeba do tego podchodzić realnie i patrzeć na co zwierzę stać nic na siłę. Powoli przyzwyczajać zwierzę do ruchu. Ono samo powie kiedy może pokonywać takie dystansy. U ras ciężkich i dużych trzeba bardzo dokładnie zbadać takie zwierzęta czy mogą biegać i intensywnie się poruszać chodzi o zmiany w obrębie stawów tj. bioder, łokci i barków rzadziej kolan. Ale to już inna bajka.
Ja mam sunie 2,5 letnia mama mix: Onek z Collie a tata mix: Onek z Dobermanem. Sunia jest raczej mniejsza niz lkazda z tych ras- ok27kg, sylwetka atletyczna.
Odkąd skończyła tak 1,5 roku biorę ja na przejażdżki rowerowe.
Teraz biegamy raz w tygodniu nawet 30km jak nie jest za gorąco. Oczywiście stopniowo przyzwyczajałam sunię do co raz większego wysiłku, wiec teraz jak wrócę z nią z 30km maratonu to po niedługim czasie ma ochotę już wziąć mnie na spacer do parku.
Dzisiaj tak jakby przytarła sobie łapki i chyba będę musiała kupić jej buciki do biegania, tylko kompletnie nie łapie sie w rozmiarach.
Odkąd skończyła tak 1,5 roku biorę ja na przejażdżki rowerowe.
Teraz biegamy raz w tygodniu nawet 30km jak nie jest za gorąco. Oczywiście stopniowo przyzwyczajałam sunię do co raz większego wysiłku, wiec teraz jak wrócę z nią z 30km maratonu to po niedługim czasie ma ochotę już wziąć mnie na spacer do parku.
Dzisiaj tak jakby przytarła sobie łapki i chyba będę musiała kupić jej buciki do biegania, tylko kompletnie nie łapie sie w rozmiarach.
Raczej nie, jeszcze za wcześnie.
Bieganie przy rowerze można zacząć z psem dopiero po zakończeniu wzrostu (u dużych ras nie wcześniej niż 15 miesięcy).
6-miesięczny psiak rośnie jeszcze dość szybko, ścięgna są mocno naciągnięte, bo nie nadążają za kośćcem, a mięśnie nie są jeszcze na tyle rozbudowane, by to wszystko utrzymać "w kupie". Łatwo o kontuzję, albo spowodowanie dysplazji bioder.
Bieganie przy rowerze można zacząć z psem dopiero po zakończeniu wzrostu (u dużych ras nie wcześniej niż 15 miesięcy).
6-miesięczny psiak rośnie jeszcze dość szybko, ścięgna są mocno naciągnięte, bo nie nadążają za kośćcem, a mięśnie nie są jeszcze na tyle rozbudowane, by to wszystko utrzymać "w kupie". Łatwo o kontuzję, albo spowodowanie dysplazji bioder.
gasparo pisze:Raczej nie, jeszcze za wcześnie.
no to jak narazie pozostają długie spacerki i gonitwa za piłeczką
Nie wyobrażam sobie wilczarza irlandzkiego w wieku 6 miesięcy biegającego za rowerem, zresztą brodacza też. Do roku chodził tylko tyle ile chciał, potem coraz dłuższe spacery. Nie było problemu, wędrował i po 10 km, z tym, że jesli chciał odpocząć, odpoczywał, biegać - biegał ile chciał. A zasadniczo różni się bieg brodacza (czołg-ziemia dudni), od galopu wilczarza (sunie lekko, jak cień). Zresztą sznaucerka średniaczka tez biegnie dosyć ciężko.
Ja akurat preferuję marsze. Woda dla mnie i psów i maszerujemy, to też wspaniale rzeźbi sylwetkę psa (moją też).
Ja akurat preferuję marsze. Woda dla mnie i psów i maszerujemy, to też wspaniale rzeźbi sylwetkę psa (moją też).
-
- Informacje
-