Kręgosłup - tzw. "karpi"

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Arley
Kontakt:

04 czerwca 2008, 16:17

Mam podobne jak poniżej pytanie, tyle, że z kręgosłupem uwydatnionym w górę. Widać to bardziej w biegu lub kiedy pies stoi trzymając głowę niżej. Na wystawie (miała wtedy 9 m-cy) sędzia w opisie wpisał "kręgosłup lekko karpiowaty". Za to niezwykle efektownie staje w stójce, ponieważ, gdy tylne łapy ma odstawione do tyłu a głowę uniesioną wyżej kręgosłup idealnie prosto lekko opada od lini szyjnej do ogonowej.
Żadnego siodła. Czy taki kręgosłup jest cechą wrodzoną czy nabytą (mała miała obcięty ogon w 9 tyg życia)?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 czerwca 2008, 01:07

co to za rasa
Liwia

06 czerwca 2008, 08:45

Arley pisze:(mała miała obcięty ogon w 9 tyg życia)?
Przepraszam za OT ale od dawna mnie to meczy a nie znajduje odpowiedzi. Co grozi takiemu "lekarzowi" ktory wykonuje zabiegi niezgodne z prawem? Chodzi mi o ciecie ogonow, uszu, podcinanie strun glosowych oraz usuwanie pazurow u kotow, wykonywanych z powodow innych niz ratowanie zycia badz zdrowia zwierzecia? Czy moze poniesc jakies konsekwencje zawodowe z tego tytulu?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 czerwca 2008, 14:22

na pewno ale nie wiem jakie i nie chcę wiedziec trzeba byłoby pytac w izbie lekarskiej. Po prostu nie przeprowadzam takich zabigów , są nieludzkie, ale rzeczywiście sa zwierzęta po takich zabiegach a przecież ni zrobił ich właściciel w domu. Hm zawsze są w każdym zawodzie ciemne strony i ludzie nieodpowiedzialni.
ODPOWIEDZ
  • Informacje