witam wszystkich
u mojego Freda (sznaucer olbrzym, 6 miesięcy) ostatnio bardzo zaczeła wycierać się sierść w miejscu obróżki, jak temu zapobiegać i czy tak będzie zawsze??? bo zaczynam się niepokoić
pozdrawiam
WYTARTA SIERŚĆ NA SZYI????
jaką ma obroże?
na spacery to raczej kolczatkę ponieważ nie daję rady z inną ale czasami też ma parcianą
to kolczatka czyni takie spustoszenie we włosach.
Mój pies chodzi w zwykłej parcianej obróżce i sierść jest w porządku, radzę się na takową przerzucić. Kolczatka to nie wyjście z sytuacji, pies się do niej przyzwyczai i będzie ciągnął. Wystarczy troszkę z psem poćwiczyć i będzie ładnie chodził na normalnej obroży.
Kolczatka nie służy do tego, by z psem wychodzić na spacer, ale to juz inna epopeja.....
dokładnie, pamietajmy że kolczatke trzeba umieć uzywać, to nie takie proste że włozymy ją psu na szyje i on nagle ni skąd ni z owąd przestranie ciagąnać, poprostu cud! W mojej rodzinie jest kundelek wazy moze max. 20 kg sredniej wielkosci.. pies ma kolczatke a i tak ciagnie na niej jak parowic, tutaj psa totalnie olano...DamaKier pisze:Kolczatka nie służy do tego, by z psem wychodzić na spacer, ale to juz inna epopeja.....