szczepienie
Mam taki problem, a mianowicie moja Sonia(Labrador) była pierwszy raz szczepiona 06.07.2010, drugie szczepienia miała 07.08.2010 może mi ktoś powiedzieć kiedy powinna mieć trzecie szczepienie bo mój wet nie odpowiedział mi na pytanie kiedy następne szczepienie i powiedział że podjedzie do mnie, ale ja już do niego nie pójdę i pojadę z moją Sonią do innego lekarza.
Następne szczepienie powinno być za rok jeśli chodzi o szczepienia przeciw chorobom wirusowym to jedno szczepienie powinno być u hodowcy, a dwa następne robi własciciel i jeszcze pozostaje szczepienie przeciw wściekliźnie jeśli takiego nie było to robi się je w odpowiednim odstępie po tych wirusowych. Tak to wygląda u maluchów, a później szczepimy raz do roku, ale jeszcze powinno być odrobaczanie w wieku szczenięcym częściej tak jak wyznaczy lekarz a później dwa razy do roku np na wiosnę i na jesień
Przepraszam, że siię wtrącę, ale skoro suczka miała do tej pory 2 szczepienia, łącznie z tym co u hodowcy, to trzecie powinna mieć ok. 2-3 tyg od drugiego, i wówczas do wirusówek dołacza się wściekliznę. Pózniej szczepimy co rok, po kilku latach, wirusówki można podawać co 2-3 lata, ale wścieklizna musi być co rok, głownie ze względów prawnych
Odrobaczania zawsze przed szczepieniami. Później chyba co miesiąc do 6 miesiąca, potem co 3.
Odrobaczania zawsze przed szczepieniami. Później chyba co miesiąc do 6 miesiąca, potem co 3.
-
- Informacje
-