Witam,
od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką bouviera - proszę o pomoc w odpowiednim dobraniu szczotek i grzebieni.
Czeszę go systematycznie, ale ostatnio mam problemy z podszerstkiem - wygląda jakby w niektórych miejscach się filcował.
i Jeszcze pytanie dotyczące strzyżenia - czy w przypadku tej rasy wskazane jest strzyżenie czy raczej dotyczy to psów biorących udział w wystawach.
Bardzo proszę o pomoc - z góry dziękuję
Anita
Jaka szczotka dla bouviera
-
Odnośnie strzyżenia się nie będę wypowiadać bo nie wiem. Ale odnośnie czesania....no toś sobie narobiłą roboty dziewczyno!
Napewno musisz się zaopatrzyć w grzebienie z długimi, grubymi i szeroko rozstawionymi zębami, ułożonymi w jeden rząd. Najlepiej żeby to było ponad 10cm szerokie. I od takiego grzebienia zaczynasz. Potem używasz następnego grzebienia, nieco gęstszego, na koniec szczotek ale też o długich i rzadko rozstawionych kolcach - najlepiej żeby były gładko zakończone.
Podejrzewam że masz godzinkę czesania przynajmniej co drugi dzień pod warunkiem że "pieseczek" nie postanowi pobiegac po krzaczkach i wysokich trawach. Najlepiej tam gdzie są rośliny z takimi malutkimi czepliwymi kuleczkami...
Napewno musisz się zaopatrzyć w grzebienie z długimi, grubymi i szeroko rozstawionymi zębami, ułożonymi w jeden rząd. Najlepiej żeby to było ponad 10cm szerokie. I od takiego grzebienia zaczynasz. Potem używasz następnego grzebienia, nieco gęstszego, na koniec szczotek ale też o długich i rzadko rozstawionych kolcach - najlepiej żeby były gładko zakończone.
Podejrzewam że masz godzinkę czesania przynajmniej co drugi dzień pod warunkiem że "pieseczek" nie postanowi pobiegac po krzaczkach i wysokich trawach. Najlepiej tam gdzie są rośliny z takimi malutkimi czepliwymi kuleczkami...
-
przepraszam, wiem że na temat ale chciałam zobaczyć jak takie cudo wygląda, wchodzę na stronę hodowli i czytam: ''Bardzo tanie w utrzymaniu, gdyż mają gęste futro i nie zużywają energii na ogrzanie.Kto raz miał bouviera nigdy nie zamieni go na inną rasę'' :D:D
-
O Boże! Który to madry hodowca pisze takie androny???? Tani w utrzymaniu bo ma dużo futra i sam się grzeje?????
-
w każdym razem już wiem czym będę się kierować w wyborze następnego psa tyle można zaoszczędzić
-
sądząc po reszcie opisu raczej niestety nie sądzę. Myślę sobie że jakby kupić takie dwa to nawet kaloryferów w zimie nie trzeba będzie odkręcać
No to ja jak głupia całą zimę paliłam węglem zamiast wykorzystać to, że mam takiego psa
Swoją drogą nie bardzo wiem na czym miałaby polegać ta oszczędność.
A bouvier jest świetnym psem (pewnie tak każdy pisze o swoim) - no chyba że ktoś jest maniakiem czystości wtedy zdecydowanie odradzam - Anita
Swoją drogą nie bardzo wiem na czym miałaby polegać ta oszczędność.
A bouvier jest świetnym psem (pewnie tak każdy pisze o swoim) - no chyba że ktoś jest maniakiem czystości wtedy zdecydowanie odradzam - Anita
-
- Informacje
-