czym pielęgnować sierść po-schroniskową?

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Miętówka

13 kwietnia 2013, 18:07

Mam pytanie o pielęgnowanie sierści szorstkowłosego mieszańca ze schronu.To mój pierwszy pies i nie bardzo się na tym znam... Suka jest terierowata (umaszczenie i rozmiar jak jagtterier) i ma dość twardy, szorstki włos. Po zimie spędzonej w budzie w boksie schroniskowym przeprowadzka do mieszkania objawia się mega-linieniem, a ja chciałabym jakoś ten proces przyspieszyć: wiosna idzie, pies się upiecze z taką warstwą podszerstka. Mam zgrzebło o dość rzadkich drucianych zębach oraz drugie, z gęstymi cienkimi haczykami. Używam ich na zmianę przynajmniej raz dziennie. Coś jeszcze poradzicie?
isabelle30

13 kwietnia 2013, 18:31

Trymer, lub trymowanie paluszkami jeżeli jesteś cierpliwa. Polega to na tym że zakładasz na palce odcięte palce z gumowej rękawiczki i skubiesz raz koło razu małe kępki i wyrywasz.
Miętówka

13 kwietnia 2013, 18:37

O ja... No chyba nie aż tak... A czy to tak na zawsze czy tylko do czasu wymiany sierści "schroniskowej" na "domową"? Bo jeśli wyrok jest jednorazowy na kilka miesięcy max to dam radę, a jak na całe życie to będzie gorzej. Ale da radę skoro nie ma innej opcji ;)
isabelle30

13 kwietnia 2013, 18:47

Szorstką sierść teriera lub sznaucera tak się własnie pielegnuje w sposób prawidłowy. Zabieg z tego co wiem powtarza się co 3-4 miesiące. I tak całe życie psa. Mozesz też wybrać usługi dobrego groomera, ale dobrego - takiego który nie zaproponuje ci od razu strzyzenia maszynką do zera. Włos rwany odrasta zdrowy, silny i pies wygląda naprawde pieknie.
Miętówka

13 kwietnia 2013, 18:56

Kupiłam to bo było napisane "do terierów"

http://www.krakvet.pl/trixie-zgrzeblo-p ... -3821.html

ale chyba nie działa bo nie widać żadnego efektu (no chyba, żeby liczyć zadowolenie drapanego psa)

Będę skubać. dzięki!
isabelle30

13 kwietnia 2013, 19:02

To służy do zwykłego codziennego szczotkowania i normalnej powszedniej pielęgnacji :mrgreen:
szalona Rita

13 kwietnia 2013, 22:15

Poza pielegnacja siersci, zadbaj rowniez o miske, Siemie lniane, algi , drozdze piwne,witaminki, zoltko jaja sparzone surowe,olej z pestek winogron. po schronie na pewno mu sie przyda.
Miętówka

16 kwietnia 2013, 21:09

Groomerka obejrzała i zawyrokowała: z tak wysoką domieszką owczarka do teriera sierść najlepiej wyczesywać furminatorem (kupiłam). A trymować szorściaka nigdy nie zaszkodzi :)

Karmę mamy chyba dobrą (TotW) i sporo składników poprawiających sierść w niej jest. Nie chciałabym zaszkodzić dodatkowo suplementując składniki aby nie obciążać nerek psu
TOLAW

17 maja 2013, 22:32

Z furminatorem ostrożnie, można podrażnić skórę gdy za mocno się dociska.
Awatar użytkownika
cockermanka

18 maja 2013, 10:02

Do usunięcia nadmiaru podszerstka świetne są te Marsy:
http://germapol.istore.pl/pl,category,1 ... ,home.html
No i własne paluszki ;)
isabelle30

18 maja 2013, 12:32

TOLAW pisze:Z furminatorem ostrożnie, można podrażnić skórę gdy za mocno się dociska.
Jeżeli używasz furminatora do psa gładkowołosego (zupełny bezsens) to mu skórę podrażnisz. Każdy pies który posiada podszerstek...nie ma bata - furminator skóry nie dosięgnie nawet dociśnięty
ODPOWIEDZ
  • Informacje