Arthroflex
Nie. Taką opinię ma równierz mój weterynarz.
Moja suczka przyjmuje preparat Arthroscan - tańszą wersję Arthroflexu, od wczesnej młodości (zawsze miała bardzo dużo ruchu, dzisiaj trenuje agility i frisbee) Teraz zdecydowałam się na kupno Arthroflexu.
W przypadku ras dużych - chondroityna i glukozamina to podstawa.
To co może naprawdę szkodzić to np.nadmiary wapnia.
Moja suczka przyjmuje preparat Arthroscan - tańszą wersję Arthroflexu, od wczesnej młodości (zawsze miała bardzo dużo ruchu, dzisiaj trenuje agility i frisbee) Teraz zdecydowałam się na kupno Arthroflexu.
W przypadku ras dużych - chondroityna i glukozamina to podstawa.
To co może naprawdę szkodzić to np.nadmiary wapnia.
Właśnie chodzi mi o szczeniaka rasy olbrzymiej. Teoretycznie dostaje karmę w której są te składniki, problem w tym, że zjada tylko połowę zalecanej dziennej dawki. Nie chcę przesadzić ani z witaminami, wapniem i D3 podając dodatkowo preparat witaminowy, ani też z Arthroflexem. Też doczytałem, że ponoć tego nie można przedawkować, ale lepiej się upewnić dwa razy...
Ja się upewniałam nawet 3 razy u różnych wetów. Arthroflexu przedawkować nie można, ani chondroityny ani glukozaminy nadmiary nie odkładają się w organiźmie. Szczeniakowi ras olbrzymich ja bym podawała obowiązkowo, mimo równoczesnego stosowania karmy z chondroityną i glukozaminą. Tego jest w karmach zwykle naprawdę minimalna ilość, to są bardzo drogie i wrażliwe na obróbkę termiczną składniki.
Ja też zawsze wolę się dwa razy upewnić, ale skoro w tej sprawie mamy opinię aż trzech lekarzy to o pomyłce nie może być mowy
Podaję Arthroflex w dawce profilaktycznej, a nie leczniczej - powinno chyba wystarczyć?
Dzięki, pozdrawiam.
Podaję Arthroflex w dawce profilaktycznej, a nie leczniczej - powinno chyba wystarczyć?
Dzięki, pozdrawiam.
to prawda czasmi obserwuje sie tylko niewielka biegunke przy zbyt wysokiej dawce.
już raz była podobna dyskusja i Pan Jarek napisał mi aby nie podawać,jeżeli karma zawiera glukozamine i chondroitynę
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
Wydaje mi się, że tamta dyskusja dotyczyła innego typu psów. Mnie tutaj chodzi o rasę zaliczaną do olbrzymich, a takie rasy są chyba o wiele bardziej narażone na problemy stawowe niż rasy mniejsze. Myślę, że w przypadku owczarka niemieckiego czy labradora stosowanie dodatkowej dawki glukozaminy i chondroityny w przypadku podawania karmy zawierającej już te składniki byłoby kwestią dyskusyjną. Jeśli jednak nie można tego przedawkować i zaszkodzić psu, to myślę, że podawanie dodatkowo niewielkich ilości ma sens w okresie intensywnego wzrostu, zwłaszcza, że wszyscy piszą, iż w karmach są tylko niewielkie ilości tych składników. Pozdrawiam.
pamietaj jednak , że do tej pory nikt nie wykrył efektów ubocznych co nie oznacza , że ich nie ma.
-
- Informacje
-