Pielęgnacja gruczołów okołoodbytowych

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
EVE81
Kontakt:

02 stycznia 2007, 18:41

Wiadomym jest fakt iż psy mają wokół odbytu gruczoły, które produkują specyficznie pachnacą wydzielinę ułatwiajacą wydzielanie kału. Mój psiak raz mnie uraczył własnie takim zapachem i postanowiłam udać się z tym problemem do zaprzyjaźnionej pani wet. Dowiedziałam się, że u mojego psa dochodzi do zaczopowania się tegoz gruczołu i ze to sie zdarza wielu osobnikom i że jedynym ratunkiem dla mojego nosa jest regularne opróznianie tego gruczołu. czy mogę to robić sama (mojej pani wet. wymówiono lokal i strasznie daleko mam teraz do niej), czy pies odczuwa przy tym ból?? a może są jeszcze jakieś inne sposoby rozwiazania tej "śmierdzącej" :) sprawy??

Pozdrawiam
lioness

02 stycznia 2007, 22:20

Ja robie to sama. Nie sadze, zeby "zabieg" byl bolesny - w przeciwnym wypadku moj pies - histeryk - nie stalby spokojnie ;)
Nie znam innego sposobu niz oproznianie gruczolow, jezeli pies sobie z tym sam nie radzi.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 stycznia 2007, 00:52

oczywiście , że możesz to robić sama. W pierwsze fazie pies odczuwa raczej dyskomfort i świąd, w ostrej fazie zapalenie ból.
Awatar użytkownika
EVE81
Kontakt:

03 stycznia 2007, 10:45

Dziekuję Wam za rady. Zajmę sie tym sama juz dziś:)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje