czy obcinać włosy na łapkach?

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dragula

18 sierpnia 2008, 18:18

Witam! Jestem tu nowa i trochę "zielona" jeśli chodzi o pielęgnację psów. Mam goldenka i chciałabym wiedzieć, czy tym psom należy obcinać lub skracać włoski porastające łapki (konkretnie chodzi o stopy). Te włoski są bardzo długie i znacznie wystają ponad poduszeczki - czy to może psu przeszkadzać? Może to głupie pytanie ale moja goldenka tak mnie już zawojowała, że chciałabym jej "nieba przychylić'. Dziękuję i pozdrawiam!
Hikari

19 sierpnia 2008, 21:15

Gdy miałam nowofunlanda, nigdy nie obcinałam mu włosów między poduszeczkami... obcinałam za to "skarpetki", żeby nie nosił tyle brudu :D Więc chyba nie ma takiej potrzeby...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 sierpnia 2008, 09:04

jeśli ma jakieś kłopoty z łapami to tak , a jeśli nie to nie usuwaj ich one też stanowia pewną ochronę łap.
Awatar użytkownika
Ania_Ś
Kontakt:

23 sierpnia 2008, 21:37

Ja bym obcięła zwłaszcza na zimę.
basia_pando

23 sierpnia 2008, 22:39

Mojemu tollerowi skracam włoski na łapkach i wystające spomiędzy opuszek palców. W okresie zimowym bardzo często do włosków przyklejają się grudki śniegu co powoduje zranienia. Wycinając je zapobiegamy w jakimś stopniu tym nieprzyjemnym konsekwencjom dobrej zabawy psiaka na śniegu.
Awatar użytkownika
ela.66

05 września 2008, 15:15

A dla czyjego zdrowia i wygody na zimę? Psa? Przecież to jest naturalna ochrona, zwłaszcza zimą przed np. solą, której w nadmiarze. Skarpety tak, skracam, (jak i grzywke między strzyżeniami), dalej zostawiam. Niech sól żre sierść, nie skórę między poduszkami. Sprawdzam tylko, czy nie ma "kotów" między poduszeczkami, jeśli się nieraz trafi (np. guma do żucia wypluta na chodnik), wycinam (nożyczki chirurgiczne z wygiętymi zaokrąglonymi końcami). A jeśli przylepi się śnieg, wyczesuję. Zreszta sznaucer i tak wymaga czesania całych łap przy lepkim śniegu, a także wytarcia brzucha po przyjściu do domu.
basia_pando

09 września 2008, 09:05

Wycinam włosy wystające spomiędzy opuszek palców, zabieg uniemożliwia gromadzenie się grudek śniegu pomiędzy palcami, toller posiada błony pławne a zabieg ten uniemożliwia zranienia.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje