buldog francuski
dzien dobry. Moja ciacia wczoraj kupila buldoga francuskiego w wieku ponad 2 miesiecy. Duzo o nim czytala,ale zastanawia sie czy normalne jest to ze piesek ma katar i troche charczy,a czasami zakrztusza sie chyba sliną. Jest odrobaczony,za tydzien bedzie mial szczepienia. Prosze o odp
SZANOWNA PANI!!! Tak to normalne że piesek ma katar i tak troszeczkę charczy. Ja też mam buldoga francuskiego przeuroczy piesek jest moim najwspanialszym przyjacielem, ma już 2 lata jest biały w czarne łaty. Skoro jest mały polecam już na wstępie w niego zainwestować, chodzi o zakup porządnej karmy np. EUKANUBY, rozwój pieska w pierwszej fazie jest najistotniejszy i procentuje na przyszłość. Ja kupuje najlepsze karmy ROYAL CANIN, HILLS. Chciałbym na wstepie zaznaczyć że są to karmy SENSITIVE czyli dla piesków wrażliwych, bowiem buldożki mają tendencję do alergii skórnych, chciałbym szczególnie na to Panią uczulić, jeżeli kupować będzie Pani karmy nie najlepszej jakości, zaczną się problemy, wysypka, świąd skóry i drapanie do krwi. Mój piesek ma alergie pokarmową, wiem o tym bo kiedyś podałem mu karmę nie najlepszej jakości PURINE PRO PLAN z dużą zawartością drobiu. Piesek zaczął potwornie się drapać, miał zaczewienienia szczególnie na brodzie i brzuszku, było to wręcz atopowe zapalenie skóry. Nie obeszło się bez weterynarza, on podpowiedział mi jak mam postępować i którą karmę używać aby nie było problemów i pies nie ma dyskomfortu. Błędy te popełniłem zaraz na samym początku gdy był MAGNUS malutki, bo wizycie u lekarza wszystko się zmieniło, zaczełem kupować to co najlepsze i dziś nie mam z pieskiem najmniejszych problemów, jest zdrowy, radosny. Nie lubi upałów, a tak naprawdę słońca gdy wychodzę z nim na spacer szuka odrazu cienia, teraz biegam z nim tylko w zacienionych miesjcach. Miałem też problem z uszami, dlatego proszę zwracać uwagę czy pisek nie drapie się po uszkach, jeżeli by do tego doszło to polecam PANOLOG jest to zawiesina do stosowania zewnętrznego dostępna wyłącznie u weterynarza, stosunkowo droga bo koszt małej tubki waha się w granicach 30zł. Ja przerzuciłem się na płyn firmy BAYER VETRIDERM OTEX jest to płyn do czyszczenia uszu, doskonały dużo tańszy około 25-30 zł ale butelka ma 100 ml i na bardzo długo wystarcza. Ja kontroluję pieskowi uszy raz w tygodniu, czyszczę mu pałeczkami i w przypadku zapalenia stosuje ów płyn który jest bardzo skuteczny i ma miły zapach. Zawarte w preparacie składniki działają upłynniająco na zalegającą w przewodzie słuchowym wydzielinę, ułatwiając jej ewakuację. Pozdrawiam. Jeżeli ma Pani jakieś jeszcze pytania to służę pomocą. Pragnę zaznaczyć że nie jestem lekarzem wetyrynarii a informacjami z jakimi się z Panią podzieliłem uzyskałem podczas własnych doświadczeń. Jacek
A ja mam pytanie .
Dlaczego piesek 2 msc nie ma szczepień?
Pierwsze hodowca ma zrobić w wieku 6 tyg, drugie w wieku 8 tyg.
W hodowli buldożków b.ważne jest aby nie dopuszcząc do rozrodu zwierząt o za małych nozdrzach bo przy skróconym pysku daje to straszne efekty w postaci duszących się psów.
Krztuszenie się i charkot niestety pomimo selekcji ciągle często występuje w tej rasie, natomiast wyciek z nosa nie jest normalnym zjawiskiem i przy najbliższej okazji bym zapytała weterynarza.
W hodowli buldożków b.ważne jest aby nie dopuszcząc do rozrodu zwierząt o za małych nozdrzach bo przy skróconym pysku daje to straszne efekty w postaci duszących się psów.
Krztuszenie się i charkot niestety pomimo selekcji ciągle często występuje w tej rasie, natomiast wyciek z nosa nie jest normalnym zjawiskiem i przy najbliższej okazji bym zapytała weterynarza.
A czy tam gdzieś napisane, że pies nie ma szczepień? Bo ja nic takiego nie widzę. Radzę czytać ze zrozumieniem, a nie się ośmieszać.pianistka pisze:A ja mam pytanie .
Poza tym czy kobieta zamierza go rozmnażać już? Bo trudno powiedzieć o co chodzi we fragmencie dot. nosa?
Dziekuje bardzo ze te odpowiedzi, lecz ciocia zdecydowala sie od razu na wizyte u weterynarza. Okazalo sie ze piesek ma zapalenie oskrzeli. Co dziennie dostaje zastrzyki. Hodowca nie zaszczepil psa z pewnoscia dlatego ze jest chory. Hodowca zapewniala ze to normalne u psow tej rasy. Poza tym nie ma zadnych wad,ale Ciocia nie planuje oferowac krycia,ani jezdzic na wystawy. Nie rozumiem tylko jak mozna spzresdac chorego psa nie informujac o tym kupujacego?!
no wlasnie, innym radzisz, sama sie do tego nie stosujacAnonymous pisze:A czy tam gdzieś napisane, że pies nie ma szczepień? Bo ja nic takiego nie widzę. Radzę czytać ze zrozumieniem, a nie się ośmieszać.pianistka pisze:A ja mam pytanie .
Poza tym czy kobieta zamierza go rozmnażać już? Bo trudno powiedzieć o co chodzi we fragmencie dot. nosa?
post jest umieszczony w dziale HODOWLA
wiec pytanie o rozmnazanie /ewentualnie/ wysoce uzasadnione
z jakiej hodowli jest piesek?
napisz, kto sprzedaje chore psy zeby przestrzec innych
moze to byl przypaek. Moze ta kobieta sama nie wiedziala ze pies jest chory,chodz watpie w to... To kobieta ktora wraz z mezem zajmuje sie hodowla, pochodza z okolic Uzbekistanu. Mieszkaja w Polsce 15 lat w Barlinku.
a mozesz podac nazwe hodowli?Marta Z pisze:moze to byl przypaek. Moze ta kobieta sama nie wiedziala ze pies jest chory,chodz watpie w to... To kobieta ktora wraz z mezem zajmuje sie hodowla, pochodza z okolic Uzbekistanu. Mieszkaja w Polsce 15 lat w Barlinku.
moze byc na PW
wg regulaminu pies wychodzac z hodowli musi miec metryke, ksiazeczke zdrowia, byc odrobaczony i co najmniej raz zaszczepiony
a jak piesek sie miewa?
mam nadzieje, ze juz lepiej
Zebym ja to wiedziala. W Barlinku jest jedna hodowla.Podejrzewam nawet ze nie sa oni nigdzie zgloszeni,czy zarejestrowani. Sprzedają te zwierzaczki "na dziko".
-
- Informacje
-