Stary pies i jakosc spermy
W Skandynawii mieszka pies ktory jest dla mnie idealem. Niestety ma 11 lat. Kryl suke jesienia lecz nic sie nie urodzilo ku mojemu wielkiemu zalowi bo kupilabym synka po nim i bylabym szczesliwa. Ten pies nigdy nie mial wiecej niz 3 szczeniaki a jego ojciec 4. Nie bardzo wierze zeby to zalezalo od psa ale podaje te dane ktore posiadam. Caly czas jednak marze o szczeniakach od tego wlasnie psa. Czy jesli on ma wogole zywe plemniki lecz np za mala jego liczbe to mozna jakos zagescic nasienie? U ludzie cos takiego sie chyba robi. A ui psow? Bo caly czas chodzi mi po glowie sprowadzenie jego zamrozonego nasienia. ( wiem ze inseminowac mozna we Wroclawiu dosc dobra metaoda) Czy 11 letni pies zdrowy i zadbany ( wygladal na wystawie Europejskiej fantastycznie) moze miec juz problemy z plodnoscia?
Może mieć jak najbardziej problemy z płodnością. Chodzi tu o ilość plemników, ale także o to, że u tak wiekowego psa wielokrotnie większa jest szansa na wadliwe plemniki, a co za tym idzie- na wady szczeniąt.
Gość dobrze mówi, ale na to jedna rada. BADANIE NASIENIA. Każda większa lecznica to zrobi.
Ja mam pokrewne pytanie do lekarza
Podczas krycia suka może psa zarazic chorobą która może powodować chwilową lub całkowitą niepłodność u psa (Bruceloza) w jednej z publikacji medycznych znalazłam informację że można temu zapobiec robiąc badania suce przed kryciem,ile wcześniej takie badania powinny być wykonane? i w ilu procentach dają gwarancję że sucz jest zdrowa.
Podczas krycia suka może psa zarazic chorobą która może powodować chwilową lub całkowitą niepłodność u psa (Bruceloza) w jednej z publikacji medycznych znalazłam informację że można temu zapobiec robiąc badania suce przed kryciem,ile wcześniej takie badania powinny być wykonane? i w ilu procentach dają gwarancję że sucz jest zdrowa.
są testy do badania na obecność brucellozy i można je wykonywać zarówno u psów jak i suk, ale są bardzo podzielone zdania nad ich skutecznością, mogą dawać fałszywie dodatnie wyniki w próbach krzyżowych z innymi drobnoustrojami, badanie więc nie powinno być jednorazowe.
Dziękuję.
własnie z taka opinią spotkałam się już kilka razy,najbezpieczniej dla psa chyba będzie insemniować prawda doktorze?mogą dawać fałszywie dodatnie wyniki
no przez pobrane nasienie też można przenieść to choróbsko.
z psa na sucz prawda? ale z suki na psa? to chyba raczej nie możliweJarek pisze:no przez pobrane nasienie też można przenieść to choróbsko.
dlaczego?
no nie ja miałem na myśli krycie naturalne.