krycie

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

suzinka

20 maja 2008, 00:12

WITAM MAM PYTANIE BO JESTEM ZBULWERSOWANA A MOZE STAROSWIECKA I WYDAJE MI SIĘ TO NIEMORALNE ALE MOJA KOLEZANKA POKRYLA SUCZKE JEJ OJCEM WEDŁUG MNIE TO OCHYDNE NIEWYOBRAŻAM SOBIE JAK MOZNA TAK ROBIC ALE KOLEZANKA TWIERDZI ŻE OJCA Z CÓRKA MOZNA CZY TO PRAWDA BO JA CZUJE SIE JAKOS NIESWOJO Z TYM I NIECHCIAŁABYM TAKIEGO SZCZENIAKA A ONE PODOBNO Z RODOWODAMI SĄ.
pianistka

20 maja 2008, 07:48

Czasem w hodowli w celu posunięcia postępu albo utrwalenia cech tak się robi. Nazywa się to inbred
Ale może to robic tylko hodowca który ma doświadczenie, bo musi byc przygotowany zarwóno na wielki sukces jak i na straszną porażkę .
Aby kryc w rodzinie musi się mieć pewność że linie są :
wolne od zachorowań, nosicielstwa chorób
przodek na którego robimy inbred musi by wybitny, przekazywać bardzo cenne cechy które są dobrze dziedziczone w celu ich trwalenia.
Arley
Kontakt:

22 maja 2008, 13:12

Ja również słyszałam o takich kryciach. Wiem, że czasem w doświadczonych hodowlach dopuszcza się do takich kryć. Można pokryć córkę ojcem ale nie powinno się kryć np. siostry bratem z tego samego miotu. Wiem, że jeden z najsłynniejszych Zwycięzców Świata z rasy doberman bodajże Gino Gomez był właśnie z takiego krycia dawane przez niego potomstwo było bardzo dobre pod względem eksterierowym i wolne od chorób.
Takie krycie nazywane jest także wsobnym (chyba, że coś mi się pomieszało) ale do tego potrzeba naprawdę bardzo dużego doświadczenia i w wyjątkowych sytuacjach decydują się na to nawet hodowcy z wieloletnim doświadczeniem, gdyż ryzyko wad i innych nieprawidłowości u szczeniąt w miocie nierzadko jest znacznie wyższe niż w normalnych kryciach wśród suki i psa niespokrewnionych. Generalnie jest to odradzane.
Awatar użytkownika
Ania_Ś
Kontakt:

25 maja 2008, 11:21

Nie zdecydowałabym się na takie krycie i nie popieram aż tak bliskiego inbredu.
Gość

22 listopada 2008, 00:59

Takie krycia stosuje się u bydła i innych zwierząt hodowlanych. Nie wydaje mi się żeby aż tak bliski inbred u psów przyniósł porządany efekt :(
ODPOWIEDZ
  • Informacje