Szczeniak

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

DanielBialy
Kontakt:

28 maja 2009, 19:24

Witam dziś zabrałem od sąsiadki szczeniaka który ma 7tyg.1.pyt.Gdy go wziąłem cały się trząsł z czego?
2.Czym go karmić i ile?
3.Co Przygotować dla szczeniaka?
Proszę o Pomoc
tayekuna

28 maja 2009, 21:36

Pierwsze pytanie czy szczeniak ma książeczke zdrowia? czy był odrobaczany? Jesli nie to pierwsze Twoje kroki powinny być do weta. Tam równiez dostaniesz wskazówki jak karmic swojego szczeniaczka.
Czym był karmiony szczeniak u sasiadki? koniecznie zapytaj bo nagła zmiana pokarmu nie jest wskazana.
DanielBialy
Kontakt:

29 maja 2009, 06:35

Ma już 6,7tyg. Lekarz na forum mówił że na odrobaczenie trzeba mieć 8tyg.
tayekuna

29 maja 2009, 12:07

Pierwszy raz szczenieta odrobaczamy w wieku 3 tygodni, powtarzamy po 10 dniach. Pierwsze szczepienie powinno byc w wieku 6-7 tygodni, nastepne po 3 tygodniach. Ostatnie szczepienie chorób zakażnych należy wykonac w wieku 12 tygodni. Przed kazdym szczepieniem odrobaczamy szczenie, chyba, że ja po 20 latach prowadzenia hodowli o czymś nie wiem :oops:
DanielBialy
Kontakt:

29 maja 2009, 15:46

Słyszałem o tabletkach o odrobaczeniu? Ile one kosztują? i co ile dni je podawać?
pianistka

30 maja 2009, 07:55

Odrobaczamy i szczepimy tak jak napisała Tayekuna, albo ja i moi znajomi hodowcy i weterynarze nie znamy się na psach :?
szczeniaki lepiej odrobaczać pastą a nie tabletkami.
Mały powinien dostawać karmę dla szczeniaków karm minimum Acana, Purina lub naturalne czyli mięso, ser biały, jaja, do tego wypełniacze (nie więcej niż połowa zawartości) czyli drobna rozgotoana kaszka typu manna, makaron, ryż. Do tego witaminy.
Zakazane : mleko, chleb, kości, przyprawy, wędliny, konserwy, tanie karmy, resztki z obiadu, ziemniaki (ewentualnie czasem formie puree)
Nie przypuszczam aby sąsiadka inwestowała w zdrowie maluchów :? bo maluch powinien mieć 8 tyg i być już po szczepieniach ....
Do momentu wyjścia kwarantanny po 2 gim szczepieniu nie wolno psa wyprowadzać na spacery bo jet wysokie ryzyko że zachoruje ...
pianistka

30 maja 2009, 08:02

Ps.
Rozważ na poważnie zabieg sterylizacji/kastracji jak szczeniak będzie mieć około 6 mc. ....
Dla zdrowia i bezpieczeństwa .
Namów też sąsiadkę, suka która rodziła jest teraz b.podatna na groźne dla życia choroby.
DanielBialy
Kontakt:

30 maja 2009, 08:42

Nie rozumiem co złym w mleku podaje mojemu Phantowi i nic mu się nie dzieje
Chefrenek

31 maja 2009, 17:25

DanielBialy pisze:Nie rozumiem co złym w mleku podaje mojemu Phantowi i nic mu się nie dzieje
Mleko, oprócz pełnowartościowego białka, zawiera tłuszcz (masło) oraz cukier mleczny (laktozę). Zdarza się, że psy w wieku ponad 2 miesiące, w sposób naturalny, po odsadzeniu, tracą zdolność trawienia laktozy, czego objawem jest biegunka po spożyciu mleka. Psom takim nie należy podawać słodkiego mleka. Jeżeli pies zwykle dobrze toleruje mleko, ale wystąpiło u niego rozwolnienie z innej przyczyny, takiemu psu także nie należy podawać mleka przez około 7 dni (a przynajmniej do czasu unormowania się konsystencji kału). Częstym błędem popełnianym przez właścicieli psów jest podawanie mleka jako „odtrutki” u psa z biegunką. W takim wypadku mleko zwykle nasila objawy biegunki.

W przypadku psów dobrze tolerujących mleko, ze względu na zawartość w mleku wszystkich składników odżywczych, może być ono dla nich wartościowym pokarmem (mleko nie jest dla psa napojem, napojem jest woda). Mleko nie powinno pozostawać w misce dłużej niż kwadrans, ponieważ szybko się psuje i może wtedy łatwo wywołać zatrucie pokarmowe.

W odróżnieniu od słodkiego mleka, kwaśne mleko, jogurt, kefir, maślanka i ser biały prawie nie zawierają laktozy, stąd można spróbować podawać je psom nie tolerującym słodkiego mleka.
W tym wieku pies powinien dostawać coś więcej niż tylko mleko. :roll:
Gość

29 lipca 2009, 20:16

wyluzujcie. wypowiadalam sie juz na ten temat w dziale o szczeniakach bez rodowodow wiec nie widze sensu, aby sie powtarzac. Powiem tylko krotko, to wlasnie przez napastliwy ton i zalecania sterylizacji wszystkich i wszystkiego od razu, taki czkowiek po przeczytaniu takiej wiadomosci, gdy jest kompletnie zielony, utwierdzi, sie tylko w przekonaniu,ze milosnicy psow to jakas nawiedzona sekta.
Po pierwsze powinien jesc dobrze, ale nie kazdego na to stac, wiec niech je najlepiej jak moze, ale bez przesady- nie czuj sie winny jesli nie mozesz mu kupic drozszych karm.
Rowniez polecam sterylizacje chocby z tego wzgedlu,ze np. u suk nie masz zadnego problemu z cieczkami, chyba ze jestes przekonany,ze jestes w stanie upilnowac, wtenczas nie musisz jej ciac.
Gość

29 lipca 2009, 20:23

A w mleku nie ma nic zlego:) Jesli dobrze toleruje, podawaj :)
jesli masz gdzies w poblizu masarnie, mozna tanio kupic rozne skrawki miesa i kosci. Ugotowac te kosci z miesem, obrac kosci, wrzucic do rosolu i na tym rosole ugotowac kasze tudziez ryz . I masz juz wspanialy i bardzo tani posilek dla pieska. Dorzucic jeszcze warzywa jakie masz, mozesz tez dodac siemnie lniane, jajko, olej z oliwek, co tam masz pod reka. Jak gotujecie ziemniaki sobie na obiad odloz tez troszke dla niego- tylko pamietaj,ze po schlodzeniu ziemniakow w lodowce,zmienia sie sklad skrobi i juz piesek nie trawi. Najlepiej podac od razu po ugotowaniu i schlodzeniu. Mozna tez kupic tanie witaminy cavit i podawac.
jest to naprawde dobre i tanie zywienie psa. Podczas kryzysowego okresu tak wlasnie karmilam swojego psa i czul sie i wygladal wspaniale. Pozniej wrocilismy do karm dobrej jakosci, z tejze przyczyny,ze tak jest po prostu wygodniej:)
Aha, przypominam sobie, ze w jednym sklepie miesnym w moim miescie sprzedawano za smieszne pieniadze skrzydelka kurze- chyba za 2 kg, zaplacilam 3 zl !!!!! A miesa bylo sporo, takze tylko trzeba sie rozejrzec wokolo, pochodzic popatrzec na ceny i mozna dobrze i tanio pieska wykarmic :)
pianistka

29 lipca 2009, 22:16

Wszystko dobre oprócz tego że kasz i ziemniaków w kawałkach pies nie trawi - ziemniaki jeżeli wogule to podaje się w postaci puree.
A ryż mocno rozgotowany.
Gość

30 lipca 2009, 12:02

Alez oczywiscie, ze to maja nie byc kawaly, ale to chyba oczywiste :)
pianistka

30 lipca 2009, 15:35

Dla niektórych nie ma rzeczy oczywistych - jeżeli napiszesz "ziemniaki" to rzucą w całości - albo nawet surowe :?
dr_Fell

07 sierpnia 2009, 18:13

6 tygodni to chyba za mało żeby szczeniaka odbierać, w tym wieku powinien być jeszcze pod opieką suki ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje