łożyska w czasie porodu
-
Witam - Moja sunia urodziła dzisiaj 12 szczeniąt . Poród przebiegl bez komplikacji - wszystkei maluchy ok::) . jedyna martwiąca mnie sprawa to łozyska - sunia się strasznie kryła i nie miałem mozliwości zobaczyć czy wszystkei wydaliła. Byłem z nią na USG po porodzie - wszystko w normie , ale czy na USG można zobaczyć łozysko?. Standardowo się oczyszcza - czarna wydzielina z zielonkawym kolorem. no oczywiście mocno jeszce dyszy przez te upały. Jak reagowac jesli nie wiadomo co z łożyskami ? oprócz obserwacji oczywiście
niech kontroluje to lekarz na usg jeśli pozostały duże kawałki łożyska to widać, ale najważnejszy objaw, że coś jest nie tak to rosnąca temperatura.
większość suk zjada łożyska,czasami jest tak że łożysko rodzi się ze szczenięciem,a czasem jakiś czas po - jeżeli są obawy że nie wszystkie łożyska zostały wydalone,radziła bym się wstrzymać z usg,w większości przypadków łożysko się wchłonie, warto podać po skończonym porodzie oxytocynę,nie zaszkodzi,obkurcza macicę,pobudza wydzielanie mleka, a jak coś zostało w macicy(szczenię lub łożysko)to raczej wyjdzie.Jeżeli nadal ma się wątpliwości obserwować temperaturę(ale nie od razu po porodzie )w razie podwyższonej weterynarz poda antybiotyk.
Nie warto spieszyć się z usg,lub operacją - znam przypadek kiedy właścicielka suki zrobiła operację żeby usunąć łożysko,niestety po operacji wystąpiło ropomacicze - suka cudem przeżyła...
Nie warto spieszyć się z usg,lub operacją - znam przypadek kiedy właścicielka suki zrobiła operację żeby usunąć łożysko,niestety po operacji wystąpiło ropomacicze - suka cudem przeżyła...
nie gniewaj się spirited away, ale kompletnie nie zgadzam się z Twoją opinią. Czemu szkodzi USG. Robię te badania ponad 13 lat i nie zauważyłem ich szkodliwości i przeciwskazań po porodzie. Urodziłem setki szczeniaków i nie widziałem wchłaniającego się łożyska. Ono ulega rozkładowi. Pech chce jak to przegapisz i za wcześnie obkurczy się szyjka . To choćbyś wtedy operował to ryzyko jest kosmiczne, że źle się to skończy. I jest to za późno na usg. Jeśli zrobisz usg po porodzie i zauważysz łożysko możesz go monitorować kilka dni a potem jeśli nić się nie zmienia usuwać. Martwego szczeniaka po 2 -3 dniach OBOWIĄZKOWO usuwać jak Ci miłe życie suki. Jeśli tak ktoś poprowadzi sukę daję Ci na 100% gwarancję , że wszystko się dobrze skończy. Nie szerz takich teori , bo kogoś suka skończy źle.
Też uważam że z operacją nie nalezy się spieszyć - szczególnie jak nic nie wskazuje że nastąpiły komplikacje, a bdb wyznacznikiem jest zrobienie USG - w końcu nieinwazyjne
Dobrze jest monitorować suki w połogu i liczyć szczeniaki i łożyska, generalnie z moich obserwacji wynika że większość przepuklin jest spowodowana predyspozycjami ras a w drugiej zaraz kolejności "samodzielnym" porodem gdzie suka sama wszystko robi przy szczeniakach.
Warto tez suce pomagać w porodzie, każdy maluch i każde łożysko to wysiłek, przy monitoringu i pomocy można zmniejszyć ten wysiłek o 1/4. I nie ma wtedy dylematów czy wyszło łożysko czy nie wyszło
Natomiast ropomacicze nie wydaje mi się żeby było z powodu operacji - głównym powodem jest zakażenie i tu mogło dojść do jakiegoś zakażania w czasie zabiegu chociaż bardziej prawdopodobne jest że pies ojciec szczeniąt byl po prostu zakażony. Połóg, operacja i towarzyszące temu ogólne osłabienie przyspieszyło inwazję bakterii ...
Wiesz, że na zachodzie żądają badania na czystość pochwy, właśnie po to aby reproduktor nie załapał i nie przenosił potem wielu chorób .
Dobrze jest monitorować suki w połogu i liczyć szczeniaki i łożyska, generalnie z moich obserwacji wynika że większość przepuklin jest spowodowana predyspozycjami ras a w drugiej zaraz kolejności "samodzielnym" porodem gdzie suka sama wszystko robi przy szczeniakach.
Warto tez suce pomagać w porodzie, każdy maluch i każde łożysko to wysiłek, przy monitoringu i pomocy można zmniejszyć ten wysiłek o 1/4. I nie ma wtedy dylematów czy wyszło łożysko czy nie wyszło
Natomiast ropomacicze nie wydaje mi się żeby było z powodu operacji - głównym powodem jest zakażenie i tu mogło dojść do jakiegoś zakażania w czasie zabiegu chociaż bardziej prawdopodobne jest że pies ojciec szczeniąt byl po prostu zakażony. Połóg, operacja i towarzyszące temu ogólne osłabienie przyspieszyło inwazję bakterii ...
Wiesz, że na zachodzie żądają badania na czystość pochwy, właśnie po to aby reproduktor nie załapał i nie przenosił potem wielu chorób .
-
Cześć.
Jako opiekun zwierzęcia z pewnością martwisz się o stan jego zdrowia. Zawsze w tym celu warto regularnie konsultować się z weterynarzem. W ten sposób będziesz mógł w 100% zadbać o stan zdrowia i dobre samopoczucie zwierzaka.
Musisz jednak pamiętać, że taka wizyta może wiązać się z dodatkowym stresem. Zajrzyj na naszego bloga i zobacz, jak możesz przeciwdziałać jego występowaniu.
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
Jako opiekun zwierzęcia z pewnością martwisz się o stan jego zdrowia. Zawsze w tym celu warto regularnie konsultować się z weterynarzem. W ten sposób będziesz mógł w 100% zadbać o stan zdrowia i dobre samopoczucie zwierzaka.
Musisz jednak pamiętać, że taka wizyta może wiązać się z dodatkowym stresem. Zajrzyj na naszego bloga i zobacz, jak możesz przeciwdziałać jego występowaniu.
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-