Chciałabym spytać czy można odrobaczać sukę w ciąży?
Szukając informacji na ten temat znalazłam dużo sprzecznych opinii. Część lekarzy twierdzi że lepiej nie, i nawet jeśli suka nie była odrobaczana przed kryciem, należy się z tym wstrzymać do porodu. Inne opinie mówią, że wręcz należy odrobaczyć sukę przynajmniej 2-3 tygodnie przed planowanym porodem (ale nie później niż 10 dni przed tą datą), ponieważ mogły w organizmie psa przetrwać larwy różnych pasożytów.
Która z tych opinii jest prawdziwa? Czy są jakieś preparaty które można stosować w trakcie ciąży do odrobaczania, a których nie wolno?
Odrobaczanie suki w ciąży
zdecydowanie należy sukę odrobaczyć.
ja zalecam 1-1,5 miesiąca od krycia.
Dokładnie. Najlepiej odrobaczać przed planowanym kryciem.
ja odrobaczam jak najłagodniejszymi środkami staram się pyrantelem. Jeśli suka jest bardzo zarobaczona wtey używam mocniejszych preparatów tj niklozamid, oxibendazol.
Witam.
Odpuść Sharpejowi odrobaczanie.
Nie rozumiem ludzi którzy decydują się na krycie swojej suni,a zapominają o podstawowych obowiązkach hodowcy.A może Ty nie jesteś hodowcą,i kryjesz bez rodowodu,to wiedz,że Shar-pei to specyficzna rasa,bo hodowcy dążą do tego aby wyeliminować chore oczy,a to dlatego,że niektóre mają zbyt"'zarośniętą"głowę zmarszczkami które powodują zapalenie,dlatego takie egzemplarze trzeba operować bardzo wcześnie,jeszcze w wieku szczenięcym.Oczy i atopia to ich podstawowe choroby,czy wiesz o tym?Dlatego w szczególności takich ras nie powinno kupować się bez rodowodu.
Żadna suka w okresie ciąży nie powinna być odrobaczana,to dla zdrowia płodów i jej samej.Są przypadki kiedy trzeba odrobaczyć,ale tylko do połowy ciąży.A tak się dzieje przez niedbalstwo ludzi ,bo wątpię żeby była to niewiedza.Jeśli takowej brak,nie ROZMNAŻAJ.
Odpuść Sharpejowi odrobaczanie.
Nie rozumiem ludzi którzy decydują się na krycie swojej suni,a zapominają o podstawowych obowiązkach hodowcy.A może Ty nie jesteś hodowcą,i kryjesz bez rodowodu,to wiedz,że Shar-pei to specyficzna rasa,bo hodowcy dążą do tego aby wyeliminować chore oczy,a to dlatego,że niektóre mają zbyt"'zarośniętą"głowę zmarszczkami które powodują zapalenie,dlatego takie egzemplarze trzeba operować bardzo wcześnie,jeszcze w wieku szczenięcym.Oczy i atopia to ich podstawowe choroby,czy wiesz o tym?Dlatego w szczególności takich ras nie powinno kupować się bez rodowodu.
Żadna suka w okresie ciąży nie powinna być odrobaczana,to dla zdrowia płodów i jej samej.Są przypadki kiedy trzeba odrobaczyć,ale tylko do połowy ciąży.A tak się dzieje przez niedbalstwo ludzi ,bo wątpię żeby była to niewiedza.Jeśli takowej brak,nie ROZMNAŻAJ.
-
Ale poprzedniczka nie napisała że hoduje bez rodowodu. Nie wmawiaj jej tego. Poprostu się pyta. A może to jest pierwszy miot?
-
Według mnie bylo to mocno zasugerowane.
dlaczego od razu zakładacie że jest to wina właściciela ?
przypadki są różne.
u mnie np. było tak, że moje zwierzęta (mam psa i koty) były normalnie odrobaczane a mimo to u jednego znalazłam robaki. niestety w tym samym czasie jeden z moich kotów był w ciąży więc musiałam odrobaczyć ją w trakcie trwania ciąży, pomimo iż przed kryciem także była odrobaczana.
nie należy z góry czegoś zakładać i krytykować ludzi o których nic nie wiemy
przypadki są różne.
u mnie np. było tak, że moje zwierzęta (mam psa i koty) były normalnie odrobaczane a mimo to u jednego znalazłam robaki. niestety w tym samym czasie jeden z moich kotów był w ciąży więc musiałam odrobaczyć ją w trakcie trwania ciąży, pomimo iż przed kryciem także była odrobaczana.
nie należy z góry czegoś zakładać i krytykować ludzi o których nic nie wiemy
-
- Informacje
-