Badanie USG u suczek

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

malgos79

12 listopada 2010, 11:53

Witam serdecznie
Chciałam się zapytać o skuteczność badania USG i czy jest możliwe, że mogą być szczeniaczki niewidoczne w piątym tyg.
Nasza sunia miała robione USG w 4 tyg. po kryciu i wtedy badanie nie wykazało obecności płodów w macicy (tzn. coś było widać ale pani weterynarz nie była pewna stawiała raczej na naczynie krwionośne dało się tylko zauważyć, że macica była powiększona. Zrobiliśmy powtórkę tydzień później i teraz też nic nie dało się rozpoznać, macica jest jednak wyraźnie powiększona.
U suni powiększył się też brzuszek niewiele ale zauważalnie, woła kilkakrotnie żeby z nią wyjść w nocy, a do tej pory całą noc przesypiała spokojnie.
Chciałabym się też zapytać czy powiększona macica może sugerować ciążę urojoną? i Czy to jest możliwe że poprostu może nie być widać piesków?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
kamila lakusiowa

13 listopada 2010, 22:38

Chyba nie możliwe, żeby nie było widać.

Ja rozważałabym właśnie ciążę urojonażą. Zabierz wszystkie miśki i zabawki oraz mniej pieszczot suni.
pianistka

14 listopada 2010, 11:34

Jak najbardziej możliwe że nie widać ;)
Wiarygodne USG zrób w 7-8 tyg, chociaż wiem, że były przypadki, że w miotach mało licznych u małych ras albo u bardzo dużych nie wykrywano płodów.
malgos79

17 listopada 2010, 16:05

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi i pomoc. W takim razie poczekamy jeszcze kilka dni i zrobimy naszej seterce kolejne badanie. Oczywiście bierzemy pod uwagę ciążę urojoną :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 listopada 2010, 00:48

od 24 dnia ciąży są widoczne ampuły płodowe. Jeśli jest 1 szczenia no 2 można je przegapić. Samemu mi się zdarzyło , że przy 1 szczeniaku tak wcześnie przegapiłem. Staram się zawsze oglądnąć sukę po 7-14 dniach od pierwszego badania i ostatecznie wykluczyć ciąże.
ODPOWIEDZ
  • Informacje