Ciaza u 3letniej Labradorki. <Pomocy>

Dyskusje związane z hodowlami psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Oski1995EU

25 kwietnia 2011, 09:32

Witam!
Pisze na tym forum z prośbą o pomoc, mam 3letnia labradorkę.
Dziś w nocy urodziła 2 psy w dużej przerwie czasowej.
Pierwszego ok. godz. 23 a drugiego ok. godz. 5 , moim zdaniem ta różnica miedzy urodzeniem pierwszego szczeniaka a drugiego jest zbyt duża.
Widzę po niej ze jeszcze chyba będzie się jeszcze szczenić.
Ale w czym jest problem ?
Otóż mam problem ponieważ nie karmi szczeniaków, wcale nie kładzie się na brzuchu.
Po urodzeniu szczeniaków sami dostawiliśmy je do cyca suki gdy siedziała, lecz suka się denerwuje i wstaje.

Dodam jeszcze ze na forum doczytałem się ze gdy jest różnica czasowa pomiędzy pierwszym a drugim miotem ok. 4-6godz.
to coś się może z suka dziać np.
*Może mieć "Antonie macicy"
*Martwy płód
Lecz po psie nic nie widać.

PS:Proszę bardziej doświadczonych ludzi o pomoc, jest to pierwsza ciąża u tego psa .
Nie wiem za bardzo co mam robić w takiej sytuacji , a tym bardziej martwi mnie to ze ona tych szczeniaków nie karmi a one piszczą.
Awatar użytkownika
jolantat

25 kwietnia 2011, 15:42

Najlepiej szybko skontaktuj się z lekarzem weterynarii to coś konkretnego poradzi. Szczeniaczki mozna karmić z butelki tylko trzeba kupic mleko dla szczeniąt i karmi się dość często, ale tak jak mówię skontaktuj się jak najszybciej z weterynarzem, wiem że dziś swięto ale napewno jakaś lecznica jest otwarta tylko poszukaj telefonicznie, sa takie lecznice całodobowe, bo nie ma co zwlekać.
Oski

25 kwietnia 2011, 16:47

Dziekuje ci bardzo za odpowiedz.
Z suczka nie jest najlepiej, jeszce sie trafilo ze USG w moim miescie jest zepsute.
Z weterynarzem sie skontaktowalem, w okolicach macicy nic nie czul, lecz bardzo bolay ja sutki.
Podal jej wapno i srodek przeciwbolowy i jest calkiem inaczej .
Zachowuje sie jak by nic sie nie dzialo.
Bede musial jechac do Wa-wy na USG .
Bo moze miec zapalenie.
Awatar użytkownika
jolantat

26 kwietnia 2011, 14:12

Miejmy nadzieję że wszystko będzie dobrze, bo szybko zareagowałeś, nigdy nie można lekcewazyć nawet najmniejszych objawów wskazujących że coś jest nie tak. Życzymy suni szybkiego powrotu do zdrowia, a dla maleństw aby odchowały się prawidłowo. :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 kwietnia 2011, 20:38

jeśli suka nie podejmuje karmienia to świadczy o tym , że poród jeszcze się nie zakończył. Zapamiętajcie , że jeśli przerwa pomiędzy szczeniakami wzrasta do 2 a obowiązkowo do 3 godzin to natychmiast kontaktucie się z lekarzem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje