Witam!
Pisze na tym forum z prośbą o pomoc, mam 3letnia labradorkę.
Dziś w nocy urodziła 2 psy w dużej przerwie czasowej.
Pierwszego ok. godz. 23 a drugiego ok. godz. 5 , moim zdaniem ta różnica miedzy urodzeniem pierwszego szczeniaka a drugiego jest zbyt duża.
Widzę po niej ze jeszcze chyba będzie się jeszcze szczenić.
Ale w czym jest problem ?
Otóż mam problem ponieważ nie karmi szczeniaków, wcale nie kładzie się na brzuchu.
Po urodzeniu szczeniaków sami dostawiliśmy je do cyca suki gdy siedziała, lecz suka się denerwuje i wstaje.
Dodam jeszcze ze na forum doczytałem się ze gdy jest różnica czasowa pomiędzy pierwszym a drugim miotem ok. 4-6godz.
to coś się może z suka dziać np.
*Może mieć "Antonie macicy"
*Martwy płód
Lecz po psie nic nie widać.
PS:Proszę bardziej doświadczonych ludzi o pomoc, jest to pierwsza ciąża u tego psa .
Nie wiem za bardzo co mam robić w takiej sytuacji , a tym bardziej martwi mnie to ze ona tych szczeniaków nie karmi a one piszczą.
Ciaza u 3letniej Labradorki. <Pomocy>
Najlepiej szybko skontaktuj się z lekarzem weterynarii to coś konkretnego poradzi. Szczeniaczki mozna karmić z butelki tylko trzeba kupic mleko dla szczeniąt i karmi się dość często, ale tak jak mówię skontaktuj się jak najszybciej z weterynarzem, wiem że dziś swięto ale napewno jakaś lecznica jest otwarta tylko poszukaj telefonicznie, sa takie lecznice całodobowe, bo nie ma co zwlekać.
Dziekuje ci bardzo za odpowiedz.
Z suczka nie jest najlepiej, jeszce sie trafilo ze USG w moim miescie jest zepsute.
Z weterynarzem sie skontaktowalem, w okolicach macicy nic nie czul, lecz bardzo bolay ja sutki.
Podal jej wapno i srodek przeciwbolowy i jest calkiem inaczej .
Zachowuje sie jak by nic sie nie dzialo.
Bede musial jechac do Wa-wy na USG .
Bo moze miec zapalenie.
Z suczka nie jest najlepiej, jeszce sie trafilo ze USG w moim miescie jest zepsute.
Z weterynarzem sie skontaktowalem, w okolicach macicy nic nie czul, lecz bardzo bolay ja sutki.
Podal jej wapno i srodek przeciwbolowy i jest calkiem inaczej .
Zachowuje sie jak by nic sie nie dzialo.
Bede musial jechac do Wa-wy na USG .
Bo moze miec zapalenie.
Miejmy nadzieję że wszystko będzie dobrze, bo szybko zareagowałeś, nigdy nie można lekcewazyć nawet najmniejszych objawów wskazujących że coś jest nie tak. Życzymy suni szybkiego powrotu do zdrowia, a dla maleństw aby odchowały się prawidłowo.
jeśli suka nie podejmuje karmienia to świadczy o tym , że poród jeszcze się nie zakończył. Zapamiętajcie , że jeśli przerwa pomiędzy szczeniakami wzrasta do 2 a obowiązkowo do 3 godzin to natychmiast kontaktucie się z lekarzem.
-
- Informacje
-