http://www.krakvet.pl/normy_biochemia_krakvet.doc
http://www.krakvet.pl/normy_hematologia_krakvet.doc
NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI
Mam pytanie dot normy na leukocyty we krwi .
W laboratorium gdzie robię badania moim zwierzakom sa takie normy:
leukocyty u psów 9-10 tys/mm3
leukocyty u kotów 10-15 tys/mm3
Jak to się ma do norm zamieszczonych tutaj, bardzo prosze o wyjaśnienie
W laboratorium gdzie robię badania moim zwierzakom sa takie normy:
leukocyty u psów 9-10 tys/mm3
leukocyty u kotów 10-15 tys/mm3
Jak to się ma do norm zamieszczonych tutaj, bardzo prosze o wyjaśnienie
nie będę tego komentował, bo jest bardzo wiele drobnych rozbieżności w normach . Zależy czyja książkę weźmiemy. Normy wpisane przez nas pochodzą z książki prof. Winnickiej, którą większość lekarzy weterynarii w Polsce uważa za wyznacznik. W tych normach trzeba mieć na uwadze także różnice związane z wiekiem psa.
To ciekawe bo w "moim" laboratorium też powołują się na prof Winnicką.
Powiedziano mi że każde lab ma swoje normy!!!
Powiedziano mi że każde lab ma swoje normy!!!
Może korzystają z innego wydania
dokładnie masz Kasiu racje są na ta pore 2 wydania. Niektóre parametry rzeczywiscie powinno sobie wyznaczyć samo dane labolatorium.
Które parametry biochemiczne mogą być wyższe lub niższe u szczeniąt?Jarek pisze:W tych normach trzeba mieć na uwadze także różnice związane z wiekiem psa.
a wystarczy poczytać tabelki z normami które wkleiłem tam czarno na białym stoi.
Mam 5-cio miesięcznego szczeniaka.
Jak rozumieć te tabelki. Piesek ma więcej niż 4 tygodnie a więc wskaźniki biochemiczne ma takie jak dorosły pies?
Wskaźniki hematologiczne powinny mieścić się w przedziale między np dla erytrocytów 4,1 a 5,8 ? (4,1 ma po 1 miesiącu a 5,8 po 1 roku)
Czy dobrze to interpretuję
Jak rozumieć te tabelki. Piesek ma więcej niż 4 tygodnie a więc wskaźniki biochemiczne ma takie jak dorosły pies?
Wskaźniki hematologiczne powinny mieścić się w przedziale między np dla erytrocytów 4,1 a 5,8 ? (4,1 ma po 1 miesiącu a 5,8 po 1 roku)
Czy dobrze to interpretuję
-
- Informacje
-