Mam pytanie:proszę mi napisać czy wąż żywi sie tylko i wyłącznie noworodkami myszy,chomiczków...czy można dac jemu do zjedzenia pokarm żółwi czy legwanów?
Bardzo proszę o odpowiedź
żywienie węża
nestety zależy to od węża, choć preferują w większości jedzenie na które mogą "polować". Ale dużo zależy od węża tzn. rasy.
Witam,
piszę pracę inżynierską i nigdzie nie mogę znaleźć danych dotyczących zapotrzebowania energetycznego i pokarmowego[białko, witaminy itd.] dla węży i jaszczurek. Czy ktoś posiada może takie informacje? Byłabym bardzo wdzięczna za każdą udzieloną wskazówkę.
Pozdrawiam
Paulina
piszę pracę inżynierską i nigdzie nie mogę znaleźć danych dotyczących zapotrzebowania energetycznego i pokarmowego[białko, witaminy itd.] dla węży i jaszczurek. Czy ktoś posiada może takie informacje? Byłabym bardzo wdzięczna za każdą udzieloną wskazówkę.
Pozdrawiam
Paulina
-
węża nie można karmić jedzeniem dla legwana! Legwany są głównie roślinożerne (czasem zjedzą robaka/świerszcza).
Słyszałam,że niektórzy karmią węże drobiem,np. piersiami kurzymi.
Wąż to zwierzę mięsożerne, większość węży oferowanych w sprzedaży to węże jedzące wyłącznie: gryzonie (myszy,świnki morskie,szczury--> różnych rozmiarów) ,króliki, ptactwo (kury/kaczki) a nawet prosiaki --> wszystko zależy od wielkości węża.
Czasem uda się kupić "mrożonki",wtedy nie trzeba martwić się o zabijaną przez węża ofiarę.Zwierzęta karmowe są też czasem zagazowywane.
i....nie ma czegoś takiego jak rasa węża...rasa może być psa lub kota...węże mają gatunki
Pan dr pewnie z rozpędu/ucieknięcia słowa napisał rasa- lub po prostu dla osób "zielonych" które nie rozróżniają gatunku od rasy i mylą płazy z gadami (co zdarza się bardzo często).
Jeśli ktoś chce mieć węża niejedzącego myszy polecam świerszczożera lub np takiego który je ryby (a są takie)..
Można też karmić kurczakiem,więc jakaś alternatywa jest :P
Słyszałam,że niektórzy karmią węże drobiem,np. piersiami kurzymi.
Wąż to zwierzę mięsożerne, większość węży oferowanych w sprzedaży to węże jedzące wyłącznie: gryzonie (myszy,świnki morskie,szczury--> różnych rozmiarów) ,króliki, ptactwo (kury/kaczki) a nawet prosiaki --> wszystko zależy od wielkości węża.
Czasem uda się kupić "mrożonki",wtedy nie trzeba martwić się o zabijaną przez węża ofiarę.Zwierzęta karmowe są też czasem zagazowywane.
i....nie ma czegoś takiego jak rasa węża...rasa może być psa lub kota...węże mają gatunki
Pan dr pewnie z rozpędu/ucieknięcia słowa napisał rasa- lub po prostu dla osób "zielonych" które nie rozróżniają gatunku od rasy i mylą płazy z gadami (co zdarza się bardzo często).
Jeśli ktoś chce mieć węża niejedzącego myszy polecam świerszczożera lub np takiego który je ryby (a są takie)..
Można też karmić kurczakiem,więc jakaś alternatywa jest :P
-
Witaj!
Na naszym blogu czeka na Ciebie tekst o tym, co warto wiedzieć przed zakupem węża. Znajdziesz w nim wszystkie potrzebne informacje o żywieniu, pielęgnacji i kosztach utrzymania.
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/artykuly/co-warto-wiedziec-przed-zakupem-weza/
Więcej informacji znajdziesz na naszym blogu!
KrakVet.pl
To wszystko zależy od tego jaką masz rasę węża. Każdy wąż ma trochę inne preferencje, niektóre zadowolą się gotowym jedzeniem, a niektóre muszą polować, żeby czuć się w pełni usatysfakcjonowane. Więc doczytaj, jakie preferencje ma Twoja rasa
-
- Informacje
-