Mam w domu 3.5 miesięcznego szczeniaka. Zdecydowanie mnie traktuje, jak swoją "mamusię". Nigdy na mnie nie szczekną, nie warkną, kiedy zabierałam mu kość, czy piłkę po zabawie. Ale ostanio jeden z domowników, próbował zabrać mu tę kość i zaczą na niego warczeć. Następnie po ok. 5 min. próbował go pogłaskać i sczeniak zaczą na niego warczeć i szczekać (próbując go ugryźć), a chodziło tylko o pogłaskanie.
Czy to obiawy agresji? Co oznaczają takie reakcje młodziutkiego psa? Jak temu zapobiec?
Pozdrawiam
"Agresywny szczeniak"
-
W przypadku małego szczeniaka ciężko określić, czy to tylko jednorazowe zachowanie, czy podłoże agresji. Warto obserwować jego zachowanie i tresować pod względem reagowania na innych.
Teraz musisz dużo czasu poświecić na obserwacje, czy to było to jednorazowe czy raczej początki czegoś większego. Potem podziel się tym z nami i postaramy się coś doradzić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cześć.dm_s2019 pisze: ↑16 lipca 2019, 23:50Mam w domu 3.5 miesięcznego szczeniaka. Zdecydowanie mnie traktuje, jak swoją "mamusię". Nigdy na mnie nie szczekną, nie warkną, kiedy zabierałam mu kość, czy piłkę po zabawie. Ale ostanio jeden z domowników, próbował zabrać mu tę kość i zaczą na niego warczeć. Następnie po ok. 5 min. próbował go pogłaskać i sczeniak zaczą na niego warczeć i szczekać (próbując go ugryźć), a chodziło tylko o pogłaskanie.
Czy to obiawy agresji? Co oznaczają takie reakcje młodziutkiego psa? Jak temu zapobiec?
Pozdrawiam
Tak jak ktoś już pisał, takie jednorazowe zachowanie ciężko sklasyfikować jako objaw agresji lub nie. Przy takim małym psie warto zadbać o to, aby zaznajomił się i nauczył się bawić z innymi domownikami. To pozwoli uniknąć w przyszłości takich niepożądanych zachowań.
-
- Informacje
-