Agresja a kastracja?

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ania21

28 maja 2006, 12:30

Witam! Mam bardzo poważny problem.Otóż od kilku miesiecy stopniowo mój labek(22 msc) zaczynał sie rzucac na inne psy( na suki nie).Teraz urosło to do ogromnego problemu!!Nie ma spaceru,żeby nie zaliczył ataku na innego psa!Wielkim problemem stało się to,aby gdziekolwiek go spuścić!Musi to byc teren "bezludny"albo tylko suczki moga być!Ma jednego kumpla labradora z którym zna się od szczeniaka(jest młodszy od mojego o 3msc) i tylko jego akceptuje.Nie wiem co robic???Słyszałam,że kastracja moze pomóc w zwalczeniu agresji.Czy ktos z was moze kastrował swojego psa???Jak sie poźniej zachowywał?Czy były jakies róznice??
Dodam,że p[rzerobiła juz kilka podręczników,był na szkole posłuszeństwa(zdał ze złotym medalem) i nic!
Jestem zrospaczona!!!! Jeśli możecie mi jakoś pomóc to bardzo prosze i z góry dziekuje!!!!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 maja 2006, 17:12

pisaliśmy już o tym kilka razy poszperaj w archiwach. Ale tak w skrócie : może kastracja pomóc ale także nie ma na to gwarancji. U części naszych pacjentów rozwiązało to ten problem ale wcale też nie musi. Może to być uwarunkowane psychogennie więc kastracja może nie pomóc ale może osłabić ale w jakim stopniu to tego nie przewidzi nikt.
    ODPOWIEDZ
    • Informacje