Niedługo będę miał małego rottweilera i bardzo dużo czytałem o szkoleniu.Wiem jaki to rodzaj i wiem czego się spodziewać.Interesuje mnie tylko i wyłącznie odpowiedz na następujące dwa pytania.
1.Czy szkoląc rottweilera samemu u siebie w domu, będzie mimo wszystko się słuchał i nauczy sie tych chociaż podstawowych komend typu.: waruj,siad itp. Czy lepiej rozglądać się za jakimś szkoleniem?
2.Od kiedy trzeba go uczyć komend?
Jakie szkolenie wybrać?
Rotka trzeba od małego uczyć, jeśli nie umie się samemu to trzeba skorzystać z pomocy fachowca, dla dobra psa, swojego i innych ludzi i zwierząt. To silny,duży pies więc w razie gdyby zaczął być agresywny lub po prostu nieposłuszny, będzie ciężko a spacery zamiast przyjemnością,stana się koszmarem.
Witam, chciałam poprosić Was o radę. Mój problem, to złe zachowanie mojego psa. Nie słucha komend takich jak na przykład : Zostaw lub zejdź, inne, nie są problemem, ważne jest dla mnie jego dobro, a największy problem jest z spacerami. Gdy wchodzimy na spacer, jest on bardzo niegrzeczny... Skacze, łapie za smycz, gdy był mały nie było z tym problemów...
Jeśli chodzi o szkolenie ciekawskich owczarków niemieckich to ja polecam gorąco znaleźć odpowiedniego trenera i w miarę możliwości zostawienie szczeniaka na dwa tygodnie na szkolenie bez właściciela. Mój psiak był tak ciekawy wszystkich zapachów, które go otaczały w około, że podczas rozmowy z trenerem postanowiłam go pozostawić u niego. Jego zdaniem w takich przypadkach to najlepsza opcja. Miał rację, polecam.
-
Witam, potrzebuję dobrego szkoleniowca do rottweilera z okolic Gdańska. Proszę o podpowiedź.
-
- Informacje
-