komendy .

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

horsesgirl
Kontakt:

20 sierpnia 2009, 12:12

witam :) mam 4 miesięczną suczkę rasy west highland white terrier.
umiemy juz hop i zostan. chce nauczyc ja siad oraz popros[stanie na tylnich lapach]. a w dalszym czasie lapa i waruj. prosze o pomoc bo nie wiem jak to zrobic. i czy nie jest za wczesnie na takie rzeczy dla niej? pomozcie jesli mozecie ^^
rufus295

20 sierpnia 2009, 20:09

Na naukę nie jest na pewno za wcześniej :wink:
Komenda siad:
Stajemy naprzeciwko psa i naprowadzamy go smakołykiem do siadania. Kierujemy rękę nad samym pyskiem lekko do tyłu jego głowy. Rękę musimy trzymać na takiej wysokości, żeby pies wodząc za smakołykiem opuścił tylną część ciała.
Jak tylko pies usiądzie chwalimy go i dajemy smakołyk. Powtarzamy kilka razy.
Gdy pies zacznie rozumieć ruch ręki, wprowadzamy komendę słowną.
Waruj:
Najpierw każmy psu usiąść, następnie na podłodze przykładamy rękę ze smakołykiem do łap psa i odsuwamy tak, aby pies się położył. Sztuczkę powtarzamy kilka razy, po zrozumieniu sztuczki przez psa należy wprowadzić komendę "Waruj!".
To są tylko jedne ze sposobów. Ja swoją Melę(york, aktualnie 3mies. uczyłem z pomocą klikera tych komend) i w wieku 9tyg. znała już te komendy.
Co do komendy zostań proponuje na początek w pozycji waruj ją robić i naprawdę bardzo powoli na początek-1,2,3 kroczki od psiaka i wracamy.
A jak już mówisz że umie zostań to przeczytaj jeszcze to:
:D
Czy potrafisz stanac i mowic, spytal jeden przyjaciel drugiego?
Oczywiscie, ze potrafie!

Czy potrafisz stanac i mowic przed swoja rodzina?
Co za smieszne pytanie...

Czy potrafisz stanac i mowic przed swoimi przyjaciolmi?
Tak, nie robi mnie to nerwowym.

Czy potrafisz stanac i wyglosic mowe przed rodzina i przyjaciolmi... np na weselu?
Moze moglbym, ale bylbym troche zdenerwowany.

Czy potrafisz stanac i mowic przed grupa obcych ludzi?
Nigdy tego nie robilem, nie wiem, prawdopodobnie bylbym bardzo zdenerwowany.

Czy potrafisz stanac przed tlumem ludzi i wyglosic mowe?
Nigdy!

To zapytam jeszcze raz...
Czy potrafisz stanac i mowic?

Teraz zadajmy inne pytanie.
Czy Twój pies potrafi siadać?
Tak, nauczyłem go, jest w tym bardzo dobry.

Czy Twój pies potrafi usiąść gdy odwrócisz się tyłem, bez żadnych sygnałów ciałem?
Czy Twój pies potrafi usiąść na mokrej trawie, na długiej trawie, na betonie, tam gdzie inne psy nasiusiały?
Czy Twój pies potrafi usiąść gdy dziecko przechodzi obok?
Czy Twój pies potrafi usiąść gdy inny pies przechodzi obok?
Czy Twój pies potrafi usiąść gdy inny pies biegnie obok?
Czy Twój pies potrafi usiąść przy głośnych hałasach, samochodach, pociagu?
Czy Twój pies potrafi usiąść jak obok przechodzi osoba z pachnącą kiełbasą w ręce?

ps.proponuję profesjonalne szkolenie z terierkiem, gdyż westy mają ciężki charakter. Pamiętaj że będą robić to co IM się opłaca. My z Melą chodzimy, i wiedza którą tam dostaję jest nieoceniona i pokazywane nam są błędy których sam bym na pewno nie wychwycił
:D
ODPOWIEDZ
  • Informacje