labrador ciagle gryzie łapy i obgryza pazury
Witam moj pies ciagle liże łapy przednie i obgryza paznokcie strasznie przy tym mlaska i robi to w kazdej wolnej chwili i oczywiscie trwa to tak długo az sie na niego krzyknie.... byłam u weterynarza i stwierdził ze pies jest nerwowy i tyle... obciełam mu pazury ale problem jest dalej.
To może być na tle nerwowym - tak, jak nerwowi ludzie obgryzają paznokcie i wygryzają skórki, tak psy - wylizują i wygryzają łapy, dokonując samookaleczń.
Masz psa z rasy pracującej - musisz dać mu zajęcie fizyczne i umysłowe czyli pracę z przewodnikiem.
Zastanów się, ile w ciągu dnia ten pies ma zajęcia?
Czy ma wyznaczone jasne reguły i zna zasady i czy jesteście konsekwentni, i jednocześnie nie używacie wobec niego przemocy psychicznej albo fizycznej?
Musisz się zastanowić, co w życiu tego psa jest nie tak - nerwowa atmosfera w domu? zmiany w domu - ktoś się wyprowadził? ktoś się wprowadził? przeprowadzka?
Trzeba się też przyjrzeć diecie - co pies je, ile razy dziennie?
Podobny temat był już tutaj - poczytaj, tam udzielono mnóstwa dobrych rad:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9872
Chcesz pomóc psu - zmień i uporządkuj jego życie i daj mu pracę z przewodnikiem.
Masz psa z rasy pracującej - musisz dać mu zajęcie fizyczne i umysłowe czyli pracę z przewodnikiem.
Zastanów się, ile w ciągu dnia ten pies ma zajęcia?
Czy ma wyznaczone jasne reguły i zna zasady i czy jesteście konsekwentni, i jednocześnie nie używacie wobec niego przemocy psychicznej albo fizycznej?
Musisz się zastanowić, co w życiu tego psa jest nie tak - nerwowa atmosfera w domu? zmiany w domu - ktoś się wyprowadził? ktoś się wprowadził? przeprowadzka?
Trzeba się też przyjrzeć diecie - co pies je, ile razy dziennie?
Podobny temat był już tutaj - poczytaj, tam udzielono mnóstwa dobrych rad:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9872
Chcesz pomóc psu - zmień i uporządkuj jego życie i daj mu pracę z przewodnikiem.
Obcięcie pazurów nic nie da, lepszym rozwiązaniem byłoby zniechęcanie psa do ich obgryzania. Może np. posmarować je sokiem z cytryny lub czymkolwiek innym, byleby nie przypadło psu do gustu (uważaj, żeby nie było dla niego trujące ). Inną opcją jest też zainteresowanie go czymś gdy widzisz, że zaczyna obgryzać. Wtedy zajmij go zabawą, powinno poskutkować
Inną sprawą jest, że (tak jak zostało napisane w poprzednim poście) labradory to psy pracujące, więc może Twój pupil ma za mało ruchu? Dla psa tej rasy miłym spędzeniem czasu będą na pewno psie sporty
Inną sprawą jest, że (tak jak zostało napisane w poprzednim poście) labradory to psy pracujące, więc może Twój pupil ma za mało ruchu? Dla psa tej rasy miłym spędzeniem czasu będą na pewno psie sporty
Mój podobnie, labradory są wrażliwe a niektóre podatne na uczulenia i grzyby. Trudno stwierdzić na co, czynników może być wiele. Oczywiście weterynarz, który przepisze mu tabletki - bo takie są a nie taki który będzie go faszerował sterydami. Z tą psychika tutaj myślę nie należy przesadzać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Informacje
-