Witam Wszystkich.
Nie wiem czy mój niepokój jest uzasadniony. Bardzo proszę o podzielenie się własnymi spostrzeżeniami, a może P. Jarek też coś doda.
Mam szczeniaka owczarka niemieckiego, rasowy, ma obecnie 13 tydzień, czyli zaczął 4 miesiąc. Piesiu rozwija się prawidłowo, jest zwariowany do zabawy, niczego się nie boi, żadnych huków, ostrych dzwięków ani obcych ludzi na podwórku. Ale--no właśnie, prawie wogóle nie szczeka, conajwyżej warczy dla zabawy podczas wygłupów. Szczeka tylko hahahahhahaa, do lustra jak zobaczy swoja sylwetkę no i oczywiście łapą drapie w lustro, chce się chyba bawić.
Czy takie szczenię powinno już szczekać np. na podwórku lub w pobliżu ogrodzenia jak coś się pojawi.
Nie jestem zwolennikiem szczekania na wszystko co się rusza, ale trochę się martwie.
Pozdrawiam--Stanisław.
Pan Jarek mial racje--za tydzień moj piesek bedzie mial 4 miesiace i zaczął szczekać. Coraz "poważniej" szczeka, jest bardzo przejęty swoją rolą pilnowania posesji.
Pozdrawiam wszystkich.
Mój szczeniak owczarek niemiecki mało szczeka.
twój pies jeszcze ma na to czas i na pewno się to zmieni w tym wieku jest dopuszczalne mniejsza częstotliwość szczekania
- staszko_i_aras
- Kontakt:
Mam podobny problem z "nieszczekaniem, a właściwie moi rodzice; ich roczna bokserka prawie w ogóle nie szczeka, jedynie co udało nam się ją nauczyć to szczekanie na komendę; ale mieszkają w bloku i gdy ktoś puka do drzwi to zamiast szczekać od razu się cieszy... rozumiem, że trzeba być towarzyskim i gościnnym, ale nie do przesady
Witam.
Pan Jarek mial racje. Piesek moj owczarek niemiecki ma 10 miesieecy i szczeka juz bez problemow. W dodatku szczeka kiedy potrzeba a nie dla szczekania, najwiekszosc czujnosc przejawia noca. Nie ucze go agresywnosci wiec nie szczeka "do upadlego" ale kontroluje sytuacje na duzej posesji i wokol ogrodzenia--nic nie ma prawa na dwoch nogach bez jego wiedzy tam sie poruszac. Z czteronoznych najwiekszy problem to jeze, im nie odpusci, szczeka nad nim caly czas--musze w nocy wstawac i biednego jeza za ogrodzenie wynosic.
Pozdrawiam-Stanislaw.
Pan Jarek mial racje. Piesek moj owczarek niemiecki ma 10 miesieecy i szczeka juz bez problemow. W dodatku szczeka kiedy potrzeba a nie dla szczekania, najwiekszosc czujnosc przejawia noca. Nie ucze go agresywnosci wiec nie szczeka "do upadlego" ale kontroluje sytuacje na duzej posesji i wokol ogrodzenia--nic nie ma prawa na dwoch nogach bez jego wiedzy tam sie poruszac. Z czteronoznych najwiekszy problem to jeze, im nie odpusci, szczeka nad nim caly czas--musze w nocy wstawac i biednego jeza za ogrodzenie wynosic.
Pozdrawiam-Stanislaw.
Staszko to typowe zachowanie boksera a jest to rasa mało szczekliwa ale bardzo za to towarzyska nawet dla złodzieja. Oczywiście są wyjątki.
ja też mam suczkę owczarka niemieckiego, który nie szczeka... obecnie ma już pół roku ale przywieźliśmy ją jak miała 2 miesiące... jak była mała miała wypadek bo pogryzł ją nasz drugi pies i przez niego straciła jedno oko, bardzo dzielnie to zniosła, nie była opiszczana, jedynie w pierwszy dzień była spokojna w kolejne wariowała już jak zawsze, biegała, bawiła się z kotami...po okolo 2 tygodniach oczko sie zagoilo...początkowo biegała luzem po podwórku a na noc zamykana była w pomieszczeniu gospodarczym, obecnie już od miesiąca jest zamknięta w kojcu z dorosłym owczarkiem niemieckim (tym który ją pogryzł, teraz się bardzo lubią i przejawiają sympatię, potrafią jeśc razem z jednej miski). Początkowo po zamknięciu jej do kojca poszczekiwała na przechodzących po podwórku domowników (żeby ją wypuścili) teraz już się przyzwyczaiła do zamknięcia i nie szczeka wogóle, nawet gdy ten drugi pies ujada gdy w poblizy posesji znajdują się obcy... jest jeszce jakas nadzieja ze ona zacznie szczekac?
-
- Informacje
-