Obroża czy szelki?
Będę za miesiąc szczęśliwą opiekunką posokowca bawarskiego. Sunia już się urodziła i powoli zbieramy potrzebne akcesoria. Nie wiem tylkoczy lepsza jest obróżka czy szelki? A może inaczej jeżeli prowadzimy szczeniaczka a inaczej jeśli chodzi o dorosłą psinę? Miałam kiedyś spanielka, potem kundelka i oba były na zwykłych obrożach więc zalet/wad szelek kompletnie nie znam. Czy szelki inaczej nazywają się puszorek? Przepraszam za kompletną niewiedzę jeszcze na tym polu . Dzięki
Myślę, ze dla takiego maleństwa na poczatek lepsza by była jednak obróżka.Szelki należy zakładać wyłącznie dorosłym w pełni psom!! Szczeniakom można przez przypadek połamać żebra. Wadą szelek jest też ponoć wycieranie włosa, ale ja nie zauważam tego, a moj spaniel ma napewno dłuższy włos od posokowca. Mój psiak nosi szelki i jest mu w nich wygodnie. W aucie też są praktyczne, można psa przypiąć podczas jazdy. Ale wybór należy do Ciebie
Przy kupnie szelek nie mozesz kupować na oko, musisz przymieżyć je psu i zobaczyć czy wszędzie są dobrze dopasowane i nie za ciasne. Moim zdaniem najlepiej jak są parciane i SZYTE ponieważ te klejone często sie rozklejają no i na tych sklejeniach są twarde
Przy kupnie szelek nie mozesz kupować na oko, musisz przymieżyć je psu i zobaczyć czy wszędzie są dobrze dopasowane i nie za ciasne. Moim zdaniem najlepiej jak są parciane i SZYTE ponieważ te klejone często sie rozklejają no i na tych sklejeniach są twarde
Polecam szeleczki. Są takie specjalne dla szczeniąt, ale ja osobiście polecam szorki. Poszperaj w internecie, napewno znajdziesz. Mój piesek chodzi w szorkach już trzeci rok i żadnych ubytków w sierści nie ma ! Ponadto gdy ubierałam mu obróżkę, to co jakiś czas miał kichanie wsteczne. Nie polecam obroży. Według mnie jest dyskomfortowa. A może weźmiesz też pod uwage obroże typu halti ?
Halti to jest obroża uzdowa Fajna rzeczonutka pisze: A halti nie mam pojęcia....
Mój psiak nosi te szelki: http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=2391 może nie są tanie ale sprawują sie doskonale i ładnie wygladają
Szorki sa to specyficzne szeleczki, które są łatwe do założenia i bardzo wygodne dla pieska. Nie posiadają ucisku na wrażliwe miejsce psiego ciałka czyli szyjkę, nie krępują ruchu psiakowi i sa uważane za najwygodniejsze psie szelki: wejdź na aukcje; zwierzęta; napisz szelki i na drugim bodajże od góry zdjęciu jest amstaf w takich właśnie szelkach.
Halti ( obroża uzdowa ) jest również na aukcjach; zwierzęta ; tylko zamiast ,,szelki'' wpisz ,,obroża uzdowa''
Pozdrawiam ! i życzę dobrego wyboru !
Halti ( obroża uzdowa ) jest również na aukcjach; zwierzęta ; tylko zamiast ,,szelki'' wpisz ,,obroża uzdowa''
Pozdrawiam ! i życzę dobrego wyboru !
-
- Informacje
-