Witam,
nie wiem od czego zacząć -wszystko działo się na naszym podwórku. moja 5-miesięczna Onka została "poturbowana" przez sukę dorosłego owczarka sąsiadów i dodatkowo dołożył się ich kundel. na szczeście byłam prawie na miejscu więc zdązyłam dobiec i dość szybko zareagować - żadnych ran nie było. jednak uraz psychiczny został. moja mała boi się teraz psów - tzn reakcja jest taka - na psy szczeka, ujada ale gdy nie daj boże ten pies sie "odezwie" to ONka z panicznym piskiem, skomleniem ucieka, ale wręcz takim jakby ją mordowali. i niestety ogólnie stałą sie bardziej strachliwa - również w stosunku do ludzi. teraz nie wiem co zrobić - boję się ze albo jej tak zostanie i bedzie strasznie lekliwa albo jak już wydorośleje przerodzi sie to w agresję. poradzcie mi co zrobic. uprzedzam, że mieszkam w Polsce B a nie w metropolii gdzie są "przedszkola dla psiaków" gdzie można je socjalizować z innymi psiakami, zostaję niestety sama z tym problemem...
ONka boi się psów po starciu
U mnie było podobnie i cały czas się z tym męczę. Z ludźmi udało mi się odnieść sukces ale z psami nadal mamy problem ale i tak jest lepiej.
Postaw na posłuszeństwo, wypracuj odwołanie by nogi psa same do Ciebie gnały. Ogólnie zacznij ją szkolić jeśli tego nie robisz, tylko pamiętaj o cierpliwości i spokoju.
Ja najpierw wypracowałam za pomocą piłki by Neya ignorowała ludzi, potem robiłyśmy wycieczki na zatłoczone ulice.
Możesz poprosić kogoś kogo pies nie zna o pomoc, zarówno w sprawie ludzi jak i psów. Stoisz ze swoją a obcy przechodząc rzuca jej jedzenie najpierw z bezpiecznej odległości tzn takiej gdzie jest spokojna. Tak samo z psem, ktoś przechodzi z psem w bezpiecznej odległości (w takiej gdzie pies jest spokojny) a Ty nagradzasz jej spokojne zachowanie np dajesz pasztet do lizania. Z czasem odległości maleją. Może ktoś napisze lub dopisze coś innego. Powodzenia
Postaw na posłuszeństwo, wypracuj odwołanie by nogi psa same do Ciebie gnały. Ogólnie zacznij ją szkolić jeśli tego nie robisz, tylko pamiętaj o cierpliwości i spokoju.
Ja najpierw wypracowałam za pomocą piłki by Neya ignorowała ludzi, potem robiłyśmy wycieczki na zatłoczone ulice.
Możesz poprosić kogoś kogo pies nie zna o pomoc, zarówno w sprawie ludzi jak i psów. Stoisz ze swoją a obcy przechodząc rzuca jej jedzenie najpierw z bezpiecznej odległości tzn takiej gdzie jest spokojna. Tak samo z psem, ktoś przechodzi z psem w bezpiecznej odległości (w takiej gdzie pies jest spokojny) a Ty nagradzasz jej spokojne zachowanie np dajesz pasztet do lizania. Z czasem odległości maleją. Może ktoś napisze lub dopisze coś innego. Powodzenia
-
przede wszystkim znajdź normalnego, grzecznego psa. Zacznijcie od spacerów w sporej odległości, potem po kilku dniach bliżej, aż dochodzicie do spacerów równoległych. Za pewne w końcu suczka sama zainicjuje kontakt z tym drugim psem ale dopiero po jakimś czasie kiedy przekona się, że nic jej nie zrobi.
być moze minęło mało czasu, ale pracowałam z nią intensywnie... ale moja sunia robi sie agresywna - sytuacja z ostatnich dni - przyjechali goście, sunia przywitała ich radośnie, nie bała się, nie była agresywna - ale gdy wyciągneli z saochodu 2 maleńkie psiaki - york miniaturki to już koniec! sunia jest w stosunku do nich agresywna, ujada, szczeka a gdy próbują ją pogłaskać wyskakuje z zębami. także ludzi toleruje, ale posiadaczy psów NIE! cieżko jest mi znalźć kogoś z normalnym psem, żeby oswajać ją - mieszkam na wiosce i okoliczne psy to biedne stworzenia całe życie więzione na łańcuchach więc same reagują tak samo agresywnie na inne psy. Ale już teraz wiem że to jedyna droga do sukcesu - kontakty z innymi psami. Tym samym apeluję do nowych posiadaczy psów, żeby już od małego przyzwyczajali swoje maluchy do innych zwierząt.
Najważniejsze to by szczeniak nie został sponiewierany przez dorosłego psa. U mnie od tego wszystko się zaczęło i moja akceptuje psy które poznała do ataku amstaffa z innymi jest ciężko chyba że to psiak który padnie na plecy Ale ja się nie poddam i tego Tobie życzę.
-
- Informacje
-