ośrodek szkoleniowy
-
Mimo że moja suczka ma już 4 latka. Postanowiłyśmy się zapisać na szkolenie PT1 lub PT2 zalezy na co się zakwalfikuje bo umie już sporo. Jutro idziemy na pierwszą próbną i darmową lekcje. I tu pytanie szkoliłam dawniej psa mojego pierwszego tylko ze lekcje indywidualne na co powinnam zwrócić uwagę przy szkoleniu grupowym?
-
o jeszcze jedno czy 550zł za 3 miesiące 2 lekcje po 1,5h (z przerwą) jest adekwatną ceną. Przy zajęciach indywidualnych dla poprzedniego psa płaciłam 50zł za godzine ale to było 6 lat temu
Zwróć uwagę na podejście trenera do psów i kursantów - czy ma cierpliwość?
-czy potrafi wszystko pokazać i wytłumaczyć?
-czy nie używa przemocy, siły fizycznej, krzyku?-
czy kontroluje całą grupę i od razu poprawia błędy, czy potrafi pomóc jeśli jakiś pies/ przewodnik ma trudności z wykonaniem ćwiczenia?
- czy panuje nad grupą i nie dopuszcza do agresji ?
- czy psy w czasie ćwiczeń są radosne tj. czy np. nie ma czegoś takiego, że pies się wycofuje, a trener każe na niego naciskać i zmuszać go do posłuszeństwa za wszelką cenę?
- ilu osobowa jest grupa - im większa grupa tym trudniej ją opanować.
- CO jest wykorzystywane jako motywator i nagrody?
- co się dzieje w czasie przerwy - czy psy są przywiązywane i pozostawiane same sobie, żeby sobie "przemyślały" czy też jest budowana więź z przewodnikiem, a może psy są puszczane luzem ?
- czy tempo pracy i sposób pracy jest dostosowany indywidualnie do psa, czy każdego traktuje się "sztampowo"?
- czy na zajęcia może przychodzić cała rodzina?
- czy trener pomaga też w eliminowaniu niepożądanych zachowań, jeśli takie istnieją w codziennym życiu z psem?
No i chyba tyle z najistotniejszych rzeczy.
-czy potrafi wszystko pokazać i wytłumaczyć?
-czy nie używa przemocy, siły fizycznej, krzyku?-
czy kontroluje całą grupę i od razu poprawia błędy, czy potrafi pomóc jeśli jakiś pies/ przewodnik ma trudności z wykonaniem ćwiczenia?
- czy panuje nad grupą i nie dopuszcza do agresji ?
- czy psy w czasie ćwiczeń są radosne tj. czy np. nie ma czegoś takiego, że pies się wycofuje, a trener każe na niego naciskać i zmuszać go do posłuszeństwa za wszelką cenę?
- ilu osobowa jest grupa - im większa grupa tym trudniej ją opanować.
- CO jest wykorzystywane jako motywator i nagrody?
- co się dzieje w czasie przerwy - czy psy są przywiązywane i pozostawiane same sobie, żeby sobie "przemyślały" czy też jest budowana więź z przewodnikiem, a może psy są puszczane luzem ?
- czy tempo pracy i sposób pracy jest dostosowany indywidualnie do psa, czy każdego traktuje się "sztampowo"?
- czy na zajęcia może przychodzić cała rodzina?
- czy trener pomaga też w eliminowaniu niepożądanych zachowań, jeśli takie istnieją w codziennym życiu z psem?
No i chyba tyle z najistotniejszych rzeczy.
-
Dziękuje jutro po południu dam odpowiedź. Moim głównym problemem z psem jest to ze jest dość strachliwa a jak się już naprawde boi może byc agresywna. Głównie chodzi o większe psy bo z małymi sobie radzi. Powodem jest to ze gdy była szczeniakiem zaatakowała ja suka owczarka niemieckiego i do dzisiaj nie nawidzi tej rasy (no nie zaatakowała jej z mojej winy tylko tamten pies szedł bez smyczy, ludzie myslą ze na wsi to wszystko można) Wiec bedziemy się uczyć socjalizować podobno na nauke nigdy za poźno.
Jasne, że na naukę nigdy nie jest za późno, zwłaszcza, że psy zwykle chętnie uczą się nowych rzeczy.
Jeśli masz psa lękliwego to poza posłuszeństwem trzeba jej poodwrażliwiać straszne strachy i popracować nad emocjami
Wszystko da się zrobić.
Daj znać jak było na lekcji próbnej. No i powodzenia i dobrej zabawy!
Jeśli masz psa lękliwego to poza posłuszeństwem trzeba jej poodwrażliwiać straszne strachy i popracować nad emocjami
Wszystko da się zrobić.
Daj znać jak było na lekcji próbnej. No i powodzenia i dobrej zabawy!
-
Własnie wróciłyśmy. Według mnie bardzo fajnie. Spory ogrodzony teren. Psów w grupie jest 8. Wszystko na spokojnie. najpierw psy mają czas na zabawę (moja niezbyt chętna ale przelamała się zeby podejśc do jednego spokojnego i to już jest plus). Potem chodzenie przy nodze w roznych kierunkach stój siad waruj i zostań. Wszystkie psy są w obrożach więc mam zmienić moje szelki na zwykłą obroże. Jest 15 minutowa przerwa psy sa na smyczach. Dzisiaj były cwiczenia z parasolkami w czym moja nie brala udzialu bo zaczeła panikować. No i na koniec chwila biegania i do domku. Całośc trwa 1,5h. Umówiłam się najpierw na 2 zajęcia indywidualne a potem do grupy.
-
- Informacje
-