Witam
Jestem tutaj nowym użytkownikiem i proszę o wyrozumiałość. A więc przejdę do rzeczy, po świętach dostałem pieska owczarka niemieckiego - szczeniak. I kompletnie nie wiem co robić pierwszy raz mam małego gościa w swoim domu kiedyś dostałem dużego psa i nie było problemów, a teraz jest ich masa wymienie tu parę np: W nocy nie zawsze śpi trzeba go uspokajać bo inaczej piszczy " płacze " mieszkam w domku jednorodzinnym z piętrem i ogródkiem kiedy wchodzę do pokoju na górę piesek wchodzi za mną ale już nie potrafi zejść i cały czas "płacze" piszczy i się leka boję się że kiedyś spadnie i coś się stanie, w nocy poprostu jest najgorzej. Nastepna rzeczą
która chcę nadmienić to że piesek opróżnia się gdzie popadnie, wiem to normalne ale juz chce go jakos oduczyc tego i zeby swoje potrzeby fizjologiczne załatwiaj na dworze. I teraz karmienie zaczołem od suchej karmy jak narazie je bez problemy w małych dawkach, miska jest do połowy pełna i czasem szczeniak coś przekąsi a teraz nurtuje mnie pytanie czy dalej karmić sucha karma? jak tak to do jakiego czasu, i jest jeszcze kwestia czy mam podawać wode, czy mleko ? I jak zniwelować u pieska manię gryzienia ludzi po nogach, rękach i innych częsciach ciała, czasem mocniejszym tonem powie sie " NIE RUSZ " czasem skutkuje, ale po chwili dalej wraca do tego lub przeskakuje i gryzie innego członka domu, jak temu zapobiec? I jak kiedy wychodzic z nim na dwór? jak to rozpocząć? i zapomniałbym o komendach typu do mnie, siad itp, to bardzo wazne dla mnie poniewaz chce aby pies byl posluszhny. Jestem poprostu bezradny i prosze Was o fachową pomoc i mam nadzieję ze mi pomożecie.
!@ Właśnie teraz o godzinie 02:25 moi rodzice postanowili zamknąć psa na całą noc w pokoju. Od razu zaczęła rozpaczliwie płakać. Bardzo mnie to zdenerwowało, więc postanowiłem powiedzieć rodzicom, żeby spała z nimi. Mimo moich interwencji nic nie zdziałałem i niestety pies został w pokoju; piszczał, " płakał " drapał w drzwi ale po jakimś czasie przestał i jak na razie tak się utrzymuje nie wiem czy to dobrze czy źle czy zapamięta to do końca życia? Mam nadzieję że nie, bo było by głupio gdy dorośnie i może uciec z domu?...
i czy będzie mieć do kogoś uraz? Żal mi jej...
PS: Macie też jakieś propozycje na imię dla pieska? (suczka).
Owczarek niemiecki - Wychowanie (szczeniak)
Witaj. Po pierwsze - poczytaj książki dotyczące wychowywania szczeniąt, np. "Szczenię doskonałe" Gwen Bailey lub "Jak wychować szczenię" Mnichów z New Skete.
Ile tygodni ma ten szczeniak?
Co do zamknięcia w pokoju na noc - nie sądzę, żeby psiakowi to zaszkodziło. Pamiętaj, żeby nie reagować gdy pies piszczy i "płacze", a wchodzić do pokoju w momentach gdy jest cicho i grzecznie.
Jedzenie: sucha karma ok (jaką podajesz? - ważne!). Małym szczeniętom można na początku podawać karmę namoczoną ciepłą wodą. Szczeniakowi podawaj posiłki 5 razy dziennie, zawsze o tych samych porach. Nie zostawiaj miski na dłużej niż 15 min. Do picia tylko woda, mleko absolutnie nie.
Na gryzienie reaguj stanowczym "nie wolno" albo "nie rusz" itp. Ważne, żeby komenda była ta sama, pewnym głosem (ale nie krzycz). Wtedy przerywasz zabawę i dajesz psu do zrozumienia, że takie zachowanie nie jest tolerowane. Potrzebna będzie cierpliwość - moja suczka przestała gryźć dopiero po wymianie zębów na stałe...
Załatwianie się - wyprowadzaj (wynoś) psiaka do ogródka kilka-kilkanaście razy w ciągu dnia - po przebudzeniu, po jedzeniu, po zabawie. Za każdym razem gdy załatwi się na dworze, chwal entuzjastycznie, daj smakołyk. Wypadki w domu ignoruj, nie karć psa. Czy szczeniak był już szczepiony i odrobaczany? To bardzo ważne, zainteresuj się tą kwestią. Do końca kwarantanny (o tym możesz poczytać w innych wątkach) nie wychodź z psem dalej niż do własnego ogródka.
Juz teraz możesz uczyć pieska przychodzenia na wołanie - wybierz odpowiadającą Ci komendę i za każdym razem gdy psiak przybiegnie do Ciebie, hojnie nagradzaj. Siadanie: mówisz "siad", pokazujesz psu smakołyk przed pyszczkiem i przesuwasz go nad jego głową nieco do tyłu. Obserwując smakołyk w górze psiak posadzi pupę na ziemi - wtedy chwalisz i dajesz nagrodę. To tak bardzo ogólnie na początek - szczegółowo poczytaj o szkoleniu w odpowiedniej literaturze.
Tyle podstawowych informacji. Życzę powodzenia w wychowywaniu i dużo radości z zabaw
Ile tygodni ma ten szczeniak?
Co do zamknięcia w pokoju na noc - nie sądzę, żeby psiakowi to zaszkodziło. Pamiętaj, żeby nie reagować gdy pies piszczy i "płacze", a wchodzić do pokoju w momentach gdy jest cicho i grzecznie.
Jedzenie: sucha karma ok (jaką podajesz? - ważne!). Małym szczeniętom można na początku podawać karmę namoczoną ciepłą wodą. Szczeniakowi podawaj posiłki 5 razy dziennie, zawsze o tych samych porach. Nie zostawiaj miski na dłużej niż 15 min. Do picia tylko woda, mleko absolutnie nie.
Na gryzienie reaguj stanowczym "nie wolno" albo "nie rusz" itp. Ważne, żeby komenda była ta sama, pewnym głosem (ale nie krzycz). Wtedy przerywasz zabawę i dajesz psu do zrozumienia, że takie zachowanie nie jest tolerowane. Potrzebna będzie cierpliwość - moja suczka przestała gryźć dopiero po wymianie zębów na stałe...
Załatwianie się - wyprowadzaj (wynoś) psiaka do ogródka kilka-kilkanaście razy w ciągu dnia - po przebudzeniu, po jedzeniu, po zabawie. Za każdym razem gdy załatwi się na dworze, chwal entuzjastycznie, daj smakołyk. Wypadki w domu ignoruj, nie karć psa. Czy szczeniak był już szczepiony i odrobaczany? To bardzo ważne, zainteresuj się tą kwestią. Do końca kwarantanny (o tym możesz poczytać w innych wątkach) nie wychodź z psem dalej niż do własnego ogródka.
Juz teraz możesz uczyć pieska przychodzenia na wołanie - wybierz odpowiadającą Ci komendę i za każdym razem gdy psiak przybiegnie do Ciebie, hojnie nagradzaj. Siadanie: mówisz "siad", pokazujesz psu smakołyk przed pyszczkiem i przesuwasz go nad jego głową nieco do tyłu. Obserwując smakołyk w górze psiak posadzi pupę na ziemi - wtedy chwalisz i dajesz nagrodę. To tak bardzo ogólnie na początek - szczegółowo poczytaj o szkoleniu w odpowiedniej literaturze.
Tyle podstawowych informacji. Życzę powodzenia w wychowywaniu i dużo radości z zabaw
A więc szczenie samotne noce przeżywa dość spokojnie czasem zapiszczy, popłacze ale zawsze ma dostęp do któregoś z domowników, jeżeli chodzi o karmę to zakupiłem podstawową na wagę w sklepie zoologicznym po konsultacji ze sprzedającym, postępy już są jezeli chodzi o zostawianie psa samego, teraz uczy sie spać na swoim miejscu, dochodzi jeszcze załatwianie swoich spraw na podwroku ale do tego juz chyba potrzeba czasu tresura idzie w szybkim tępie jezeli chodzi o komede "siad" teraz mam problem z " leżeć " nie wiem jak do tego sie zabrać lub " daj łapę ", piesek ma ok 7-8 tyg nie był szczepiony ani nic z tych rzeczy niedlugo własnie bede sie wybierał załatwic te sprawy. I jak mozecie to jakie imie wybrac dla psa (suczka) bo kompletenie nie wiem ;/
Czy DORA to dobre?
Podajcie swoje propozycje (jest to owczarek podpalany z białymi łapkami i czarnym pyskiem)
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi w moim temacie, ponieważ pomaga mi to w wychowaniu psa, i daje mi poczucie ze nie popełnię jakiś błędów.
Czy DORA to dobre?
Podajcie swoje propozycje (jest to owczarek podpalany z białymi łapkami i czarnym pyskiem)
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi w moim temacie, ponieważ pomaga mi to w wychowaniu psa, i daje mi poczucie ze nie popełnię jakiś błędów.
Znam jedną Dorę i jest to bardzo ładna, ułożona sunia, zreszta też owczarek niemiecki długowłosy. Myśle, ze imię ładne, ale to tobie przede wszystkim musi sie podobać:)
Pozdrawiam Eve i Rino
Pozdrawiam Eve i Rino
Co to znaczy podstawowa karma? Radzę Ci nie kupować karmy na wagę (nawet jeśli sprzedający będzie Cię zapewniał, że dopiero co otworzył worek) - nie powinno się tak przechowywać karmy. Poczytaj sobie na temat żywienia psów, nie kupuj też pierwszej lepszej karmy - musisz wiedzieć jaka to firma, dla jakich psów jest przeznaczona i jakiej jest jakości. Dobre karmy są w ofercie Krakvetu. Odpowiednie żywienie szczeniaka jest bardzo ważne dla jego rozwoju - nie zaniedbaj tego!
Jeśli chodzi o uczenie psa komend, to jeszcze raz polecam książkę "Szczenię doskonałe" Gwen Bailey. Psiak jest jeszcze młodziutki więc za szkolenie zabieraj się spokojnie i cierpliwie.
Wg mojego weterynarza na tydzień przed każdym szczepieniem powinno się odrobaczać psa - zwróć na to uwagę. Przed Tobą cykl 3 szczepień + na koniec odrębne szczepienie przeciwko wściekliźnie.
A Dora to ładnie imię
Jeśli chodzi o uczenie psa komend, to jeszcze raz polecam książkę "Szczenię doskonałe" Gwen Bailey. Psiak jest jeszcze młodziutki więc za szkolenie zabieraj się spokojnie i cierpliwie.
Wg mojego weterynarza na tydzień przed każdym szczepieniem powinno się odrobaczać psa - zwróć na to uwagę. Przed Tobą cykl 3 szczepień + na koniec odrębne szczepienie przeciwko wściekliźnie.
A Dora to ładnie imię
-
- Informacje
-